Nastvak suđenja Mili Puljiću

Upitan je kredibilitet vještaka

Upitan je kredibilitet vještaka
30.06.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

U nastavku suđenja u predmetu koji se vodi na Sudu BiH protiv Mile Puljića, Tužiteljstvo BiH uložilo je set materijalnih dokaza. Tužiteljica Remzija Smailagić među materijalnim dokazima uložila je fotografije logora “Heliodrom” i zapovijed za otpust na rad ratnih zarobljenika. Tužiteljstvo je uložilo i niz dokumenata iz Haaškog suda koje je Puljićeva obrana ocijenila kao nerelevantne, neautentične i nezakonite.

Naime, braniteljica Senka Nožica kazala je kako autentičnost spisa o izvođenju na radove zatvorenika nije dokazana samo zato što su ti dokumenti pribavljeni iz Haaga. Popis o izvođenju zatvorenika na radove s potpisom optuženog Puljića, prema mišljenju obrane, naknadno je sastavljen. Obrana se također osvrnula i na nalaz vještaka koji je po nalogu Tužiteljstva iznio svoj stav o zoni odgovornosti optuženog. Podsjećanja radi, dužnost vještaka bila je ne prepisivati dokumente u svoj nalaz, nego dati ocjenu relevantnih dokumenata i zaključak što se iz tih dokumenata može zaključiti o rasporedu II. bojne II. brigade HVO-a od travnja 1993. do travnja 1994., koliko je satnija imala bojni, gdje su te satnije bile raspoređene, tko je sve bio suprotstavljena vojna snaga II. brigadi II. bojni HVO-a (VRS i A BiH), gdje su postojale crte razdvajanja, raspored svih satnija II. bojne II. brigade. Vještak je trebao odgovoriti u nalazu što je to zona odgovornosti, što je crta razgraničenja, a što crta sukoba, trebao je odgovoriti gdje se na položaju II. bojne i koje satnije II. bojne nalazio teren na kojem su navodno kopani rovovi (crta u gradu između zgrada). Vještak je trebao objasniti što obuhvaća šire područje Mostara pri ocjeni rasporeda II. bojne II. brigade HVO-a i tvrdnji da obrana Mile Puljića nije istinita kad kaže da je bio izvan grada sa satnijom.

S druge strane, i dalje je upitan kredibilitet vještaka u ovom procesu. Pitanje nepristranosti vještaka usko je povezano i s pravom na jednakost oružja, koje je ozbiljno narušeno u situaciji kada imenovani vještak ne zadovoljava standard objektivnog testa nepristranosti. Stoga je Puljićeva odvjetnica Senka Nožica kazala kako se prvi put dogodilo na jednom sudu da pripadnik jedne vojske vještači o pripadniku njemu u tom razdoblju neprijateljske vojske. Kada su u pitanju dokumenti o kojima je bilo riječi na početku rasprave, na pitanje predsjedatelja Sudskog vijeća Darka Samardžića, tužiteljica Smailagić je kazala kako ne zna autore spornih dokumenata. Puljića Tužiteljstvo BiH, kao zapovjednika II. bojne II. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tereti za odvođenje zatvorenika iz Heliodroma na prinudne radove na prvoj crti bojišnice i u živi štit, što je rezultiralo smrću više osoba. Suđenje se nastavlja 13. srpnja.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.