Čović s Izetbegovićem i Radončićem

Unatoč zatrovanom ambijentu u BiH, iz ostatka mandata izvući maksimum

Unatoč zatrovanom ambijentu u BiH, iz ostatka mandata izvući maksimum
14.07.2017.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

- Sa SDA imamo o čemu razgovarati, a mislim da smo s Izetbegovićem previše razgovarali i ti razgovori su uvijek s njegove strane bili neiskreni te da ta opcija više nije moguća. Znači, naša koalicija, kada su reformske stvari u pitanju, je neupitna, ali susreti s njime nisu uopće potrebni - kazao je jučer čelnik SBB-a Fahrudin Radončić nakon susreta s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Upravo je Čović jučer bio inicijator odvojenih razgovora s Radončićem i Bakirom Izetbegovićem, čelnikom treće stranke u vladajućoj koaliciji na državnoj i federalnoj razini. Cilj je bio, kako je Čović najavio pred razgovore, iz sadašnjih odnosa izvući maksimum kako bi razdoblje do izbora bilo maksimalno iskorišteno da se uradi što je više moguće za dobrobit države i građana.

Upitna većina

Radončić je nakon susreta kazao i da nije zadovoljan radom Vijeća ministara BiH, iako je, zbog interesa Ministarstva prometa i veza, koje vodi Ismir Jusko i koje će biti ključno u europskim integracijama, do sada podržavao taj rad.

Iako je jasno da je parlamentarna većina upitna i zbog podjela u SDA, Radončić je ustvrdio da Izetbegović nije jedini krivac za situaciju u državnom Parlamentu. 

- Činjenica je da je SDA ušao s jednim brojem državnih zastupnika, a danas se radi o drugima, što otežava rad koalicije. Ali, stanje u zemlji je mnogo kompliciranije od toga da ga adresiramo samo Izetbegoviću - kazao je Radončić.

Govoreći o mogućoj smjeni Vijeća ministara, za što već postoji inicijativa u Parlamentu BiH, Radončić kaže da je realno očekivati da Zastupnički dom izglasa nepovjerenje Vijeću, ali da zbog odnosa snaga u Domu naroda to neće biti slučaj. No, i to će, kaže, biti poruka da parlamentarna većina nije zadovoljna radom Vijeća ministara.

O Izbornom zakonu

Na upit novinara hoće li SBB podržati HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona u parlamentarnoj proceduri, Radončić je kazao da on još uvijek nije vidio zakon, kao ni prijedlog SDA, i da će se tek nakon toga izjašnjavati.

- Trebamo očuvati stabilnost u BiH te načiniti iskorake koji su mogući - kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka s Čovićem.

Dodao je da su iznijeli mišljenja o tome kako da koalicija funkcionira, da godina i pol do izbora ne bi bila izgubljena. S Radončićem je, kaže, teško surađivati.

- Teško je s Radončićem imati bilo kakvu relaciju. Svaki put kad smo imali sastanak to je bilo na moj poziv, uložio sam truda, ali ima stvari preko kojih se ne može prijeći - naglasio je Izetbegović te dodao kako, s obzirom na situaciju u BiH, stvari ipak ne stoje tako loše.

Smatra i da bi se Čović trebao “okrenuti onima s kojim živi, SDA i Bošnjacima”. Naveo je da kriza ima, ali da se BiH kreće prema EU. Sporo, ali da se kreće.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.