SDP PREDLAŽE

Umjesto kazni, otpis 15,9 milijuna maraka duga

Umjesto kazni, otpis 15,9 milijuna maraka duga
30.01.2014.
u 09:25
Iako je u parlamentarnoj proceduri već jedan prijedlog zakonskih izmjena kojima se smanjuju stope zateznih kamata i naknade za porezne dužnike, ovih dana pojavio se još jedan, radikalniji prijedlog
Pogledaj originalni članak

Nedavna objava popisa dužnika po osnovi neizravnih poreza pokazala je koliko je raširena porezna nedisciplina u Bosni i Hercegovini. Dok se neki zalažu za dosljednu primjenu zakona i kazneno gonjenje dužnika, ima i onih koji bi im otpisom dijela duga olakšali poziciju i navodno ih “motivirali” da plate ostatak.

Iako je u parlamentarnoj proceduri već jedan prijedlog zakonskih izmjena kojima se smanjuju stope zateznih kamata i naknade za porezne dužnike, ovih dana pojavio se još jedan, radikalniji prijedlog. Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Anto Domazet, predložio je da se poreznim dužnicima potpuno oprosti dug po osnovi zateznih kamata ako do kraja rujna ove godine plate glavnicu. Otpis kamate bi se odnosio na kamatu obračunatu i neplaćenu na iznos glavnog duga koji je nastao do kraja prošle godine, kao i na kamatu na spomenuti dug koja se obračunava do kraja rujna ove godine. Ukupan neizmireni dug poreznih obveznika po osnovi neizravnih poreza pred kraj prošle godine dostigao je iznos od 372,4 milijuna maraka. Od toga 15,9 milijuna otpada na zatezne kamate. Ako Domazetov prijedlog bude prihvaćen, dužnicima bi se oprostio taj dug.

- Imajući u vidu da ovako visoka stopa zatezne kamate predstavlja veliko opterećenje za obveznike neizravnih poreza, kao i činjenicu da je uslijed postojeće ekonomske krize naplata dugovanja otežana, a postupci dugotrajni, predloženim rješenjem bi se smanjilo opterećenje poreznih obveznika, a sve s ciljem poboljšanja likvidnosti gospodarstva, koje bi na ovaj način bilo u mogućnosti lakše izmiriti zaostala potraživanja i nastaviti redovito poslovanje - objašnjava Domazet. Ono na što Domazet ne nudi odgovor je treba li država nagrađivati porezne dužnike, a urednim platišama slati poruku da se ignoriranje zakonskih obveza zapravo isplati.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PR
pravednik777
08:28 31.01.2014.

Oh, Ante, crni Ante, umjesto da im krv popijete vi biste opraštali! Porez je svetinja i država bi ga trebala na sve moguće načine usmjeriti na adresu na kojoj treba biti.