Otkrivamo Što donosi nova ponuda izralesko-kineske grupacije za spas Aluminija

Uložili bi stotine milijuna eura, radnicima dali prosječnu plaću 1500 KM, zaposlili nove, širili pogone…

Uložili bi stotine milijuna eura, radnicima dali prosječnu plaću 1500 KM, zaposlili nove, širili pogone…
18.12.2019.
u 08:31
Pogledaj originalni članak

Mjesecima se vode pregovori s potencijalnim investitorom za spas mostarskog Aluminija. Večernji list ekskluzivno donosi sadržaj nove ponude koju je Izraelsko-kineski konzorcij dostavio Vladi Federacije BiH, premijeru Fadilu Novaliću, dopremijerki Jelki Milićević, ministru energetike Nerminu Džindiću, predsjedniku Nadzornog odbora Aluminij Zdenku Klepiću, direktoru Aluminija Draženu Pandži te Skupštini i Nadzornom odboru.

Dokument pod nazivom: Konačni Memorandum za uzimanje u zakup Aluminij d.d. Mostar sačinjen je kako eksluzivno doznaje "Večernjak" od strane novoregistrirane tvrke u BiH Aluminij Industries d.o.o. koja je dio M.T. Abraham Group S.A. Nova ponuda je sačinjena u suradnji s China Machinery Engineering Corporation & China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd.

Ovaj dokument koji nosi oznaku "povjerljivo" napravljen je 9. prosinca, a prema našim saznanjima 12. prosinca poslan navedenim institucijama i pojedincima. Kako javnost u BiH špekulira što je dio ponude, što to ovaj konzorcij želi s Aluminijem i nudi objavljujemo cjelokupan sadržaj nove ponude, dokumenta na 23 stranice. Nova tvrtka koju je ovaj konzorcij zaniteresiran za preuzimanje i spas aluminija nedavno registrirao donosi detaljan plan u naredne tri godine što planiraju učiniti, koliko novca uložiti, što prvo pokrenuti... te navode i pojedine stavke u kojima navode kako je nužna potpora Vlade Federacije BiH. Precizno su opisani po fazama koraci od zapošljavanja, razvoja, najma tvornice i druge pojedinosti u kratkoročnom i dugoročnom razdoblju.

Tako npr. u aktiviranju ljevaonice odmah nakon aktiviranja sporazuma planiraju zaposliti 80 radnika iz tvornice, te dodatno nakon toga 90 do 100 radnika. Zaposliti 90-120 stalnih zaposlenika na puno radno vrijeme za pogon Anoda tijekom 2020, ako se svi uvjeti ispune. Tijekom prve godine, očekivana prosječna plaća je 1500 KM neto. U aktiviranju ljevaonice plan je 2020 godine imati 180-300 uposlenika na puno radno vrijeme, ako priprema ili otvaranje pogona Anoda se dogodi i nove peći ugrade, te tako dođe do većeg rasta za Ljevaonicu. Za 2021. Godinu plan je 340 uposlenika na puno radno vrijeme.

Druga faza plana kako se navodi u ponudi uključuje unaprijeđenje ljevaonice, izgradnju novih proizvodnih linija konačnih proizvoda koji će biti u skladu sa zahtjevima tržišta. Nove linije će stvoriti prostor za stvaranje novih radnih mjesta i omogućiti će tvornici zapošljavanje više radnika, naznačeno je. U ponudi se ističe kako bi tvornica pod njihovim vođenjem izravno I neizravno utjecala na više od 15.000 radnih mjesta u regiji. Jamče osiguranje prodora na nova tržišta poput Rusije, Kine i Izraela. Planirana je i neovisna opskrba energijom izgradnjom Solarne i vjetroelektrane obnovljive energije, koje će omogućiti postojanu opskrbu tvornice, a neće ovisiti o promjenama u cijenama tržišta, te će stoga garantirati stabilnost i nastavak postojanja tvornice, navodi se. Od Vlade traže koncesiju i licencu novoj tvrtki, oslobađanje carina, poticanje zapošljavanje mjerama koje već provodi Vlada, korištenje poreznih olakšica… Nova tvrtka “Aluminij Industries d.o.o.” koju je ova Grupacija registrirala u BiH će vršiti zakup Aluminija.

Milijune eura planiraju uložiti u Aluminij, pojeidnčno je opisano što i u kojim iznosima u aktiviranje ljevaonice, što elektrolize. U nastavku donosimo Konačni Memorandum za uzimanje u zakup Aluminij d.d. Mostar sačinjen od Aluminij Industries d.o.o., dio M.T. Abraham Group S.A. u suradnji s China Machinery Engineering Corporation & China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.