Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje ističu kako je ovo dokaz velikog zanimanja poslodavaca koji žele zapošljavati

U samo nekoliko sati rezervirano više od 26 mil. KM poticaja za zapošljavanje radnika

U samo nekoliko sati rezervirano više od 26 mil. KM poticaja za zapošljavanje radnika
15.03.2022.
u 17:42
Pogledaj originalni članak

Poslodavci u Federaciji BiH iz različitih gospodarskih grana u ovoj godini namjeravaju zaposliti veliki broj osoba, a da je tako, svjedoči i podatak kako su u samo nekoliko sati od puštanja u optjecaj jednog dijela programa Federalnog zavoda za zapošljavanje rezervirana gotovo sva sredstva predviđena za prvi krug potpora.

Veliko zanimanje

Naime, ovog je ponedjeljka počela realizacije prvog od nekoliko paketa pomoći kojim Federalni zavod za zapošljavanje namjerava stimulirati zapošljavanje i samozapošljavanje, a kako je u razgovoru za Večernji list potvrdila Helena Lončar, ravnateljica Zavoda, jučer je u optjecaj pušten dio mjera ukupne vrijednosti oko 27 milijuna maraka, a o zanimanju poslodavaca za zapošljavanje dovoljno govori podatak kako je u dva sata rezervirano više od 26 milijuna maraka.

Oni poslodavci koji su pak uspjeli rezervirati sredstva u prvom krugu, sada su na provjeri, a nakon toga procesa pristupit će se ugovaranju.

Sve navedeno što je zabilježeno prvog dana realizacije javnog poziva za zapošljavanje jasno upućuje na situaciju u kojoj se domaće gospodarstvo oporavlja, a pravi pokazatelj toga je zanimanje za nova zapošljavanja. Inače, ovih se dana upravo dovršava istraživanje tržište rada za 2021./2022. godinu, a u kojemu se jasno vidi kako je ove godine veći postotak onih koji izražavaju namjeru zapošljavati u odnosu na prošlu.

U tom procesu Federalni zavod za zapošljavanje bit će od velike koristi, a uz jučer objavljeni paket mjera, uskoro se planiraju i drugi paketi mjera, kao što su "Tražim poslodavca", "Startup", "Služba u suradnji s poslodavcima", "Druga prilika"...

Inače, za dva programa sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja u ovoj godini posredstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje osigurana su sredstva u iznosu od 61 milijun KM, a kojima se planira obuhvatiti 11.500 nezaposlenih osoba u FBiH. Večernji list imao je uvid u program sufinanciranja zapošljavanja, kao i program sufinanciranja samozapošljavanja "Startup 2022.", a koji donose niz konkretnih mjera usmjerenih na nekoliko najugroženijih kategorija stanovnika koji će ove godine dobiti izvrsnu priliku za posao.

Pritom, kao što je vidljivo, veći iznos (45 milijuna KM) predviđen je za program pomoći zapošljavanju, pri čemu su korisnici programa poslodavci registrirani u Federaciji BiH koji redovito izmiruju obveze po osnovi poreza i doprinosa te oni koji imaju potpisan sporazum s Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovi doprinosa, kao i oni na koje se odnosi Zakon o financijskoj konsolidaciji, a kroz niz mjera nastojat će se pomoći zapošljavanju 9 tisuća ljudi, počevši od mladih, preko žena pa do razvojačenih branitelja. Javni poziv za program samozapošljavanja "Startup 2022.", koji je namijenjen nezaposlenima (fizičkim osobama), bit će otvoren od 16. do 18. ožujka. Namjera ovog programa je potaknuti najmanje 2500 osoba s evidencije nezaposlenih na samozapošljavanje, pokretanje djelatnosti/društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba s evidencije nezaposlenih. Za njegovo provođenje Zavod je planirao sredstva u iznosu od 16 milijuna KM. Od tog iznosa za mlade do 30 godina planirana su 4,000.000 KM, za žene 3,000.000 KM, za samozapošljavanja 5,500.000 KM te razvojačene branitelje 500.000 KM. Za mjeru "Druga prilika" predviđen je iznos od 3,000.000 KM.

Važnost programa

Oba programa i niz mjera koje su predviđene za cilj imaju potaknuti zapošljavanje u cilju sprječavanja dugotrajne nezaposlenosti, ali i jačanja konkurentnosti mladih osoba koje su bez radnoga iskustva. Istodobno, mjerama se žele unaprijediti radne sposobnosti, a njima je obuhvaćen veliki broj kategorija, počevši od pripravnika, preko osoba do 35 godina s iskustvom, kao i osoba starijih od 40 godina, pa do osoba nižih kvalifikacija. Raspon mjera, kao i njihova prilagodba ciljanim skupinama jasan su znak kako Federalni zavod za zapošljavanje želi biti aktivan partner skupinama na tržištu rada te dati svoj doprinos oporavku domaćeg gospodarstva, a koje je već u prošloj godini zabilježilo dobre rezultate u kontekstu novih zapošljavanja, ali i povećanja obujma rada.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.