Ljubuški

U prekrasnoj večeri duhovne glazbe u župnoj crkvi na Humcu nastupilo jedanaest zborova iz deset župa

U prekrasnoj večeri duhovne glazbe u župnoj crkvi na Humcu nastupilo jedanaest zborova iz deset župa
21.11.2017.
u 10:30
Pogledaj originalni članak

Bila je to prekrasna večer ispunjena duhovnom glazbom, koja je razgalila srca i osjećanja posjetitelja u novoj samostanskoj i župnoj crkvi na Humcu u Ljubuškom.

Redoviti susret

Pjevali su veliki župni pjevački zborovi okupljeni na svome redovitom godišnjem susretu, koji je po prvi put održan na Humcu. Humac je izabran i zbog toga što ove godine humački samostan slavi i obilježava 150. obljetnicu od početka izgradnje. Franjevački samostan sv. Ante Padovanskog na Humcu u Ljubuškom jedna je u nizu katoličkih građevina koje govore i svjedoče o povijesti Katoličke crkve u BiH. Pjevači i njihovi zborovođe svojski su se trudili pokazati svoje glazbeno znanje i umijeće i u tome su uspjeli, a jedan od pokazatelja je oduševljenje i spontan i snažan pljesak s kojim su ih posjetitelji ispraćali.

- Nastupilo je jedanaest zborova iz deset župa: Posušje, Tomislavgrad, Široki Brijeg, Mostar, Drinovci, Gorica-Sovići, Čerin, Čitluk, Međugorje i domaćin Humac, iz koje su nastupila dva zbora. Zborovi su različite veličine, od 20 do 50 članova, tako da je ukupno sudjelovalo oko 370 pjevača. Zajedno smo pjevali misu, a u revijalnom dijelu svaki zbor se predstavio s jednom pjesmom. Naši susreti se svake godine održavaju u studenome, oko blagdana sv. Cecilije, koja je zaštitnica glazbe i pjevača. Ona se slavi 22. studenoga, ove godine je u srijedu, a budući da je radni dan, prebacili smo naš susret u nedjelju - objasnila nam je časna sestra Mira Majić, organizatorica susreta, a inače vodi veliki crkveni zbor u Širokom Brijegu.

Standardni broj

- Nas je pjevalo 35, to je naš standardni broj. Nastupili smo s pjesmom “Tebi djevo odabrana”, posvećenoj našoj zaštitnici sv. Ceciliji. Inače, naš zbor postoji više od stotinu godina, a imamo jednog živućeg člana koji je u zboru pjevao više od 70 godina, to je Ivica Lavrić, do prošle godine je nastupao. Čast nam je da na ovakvom susretu i druženju možemo sudjelovati - kaže Drago Soldo, voditelj zbora sv. Cecilija u župi Petra i Pavla u Mostaru.

Posebno je bilo dojmljivo zajedničko pjevanje na svetoj misi, koju je predvodio humački župnik fra Dario Dodig. Revijalni nastup zborova vodila je, rječito i simpatično, Marina Lovrić, članica mješovitog župnog zbora sv. Ante s Humca.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.