Hrvatska bolnica „Dr. Fra Mato Nikolić“

U bolnici u Novoj Biloj otvoren odjel stomatologije za djecu s posebnim potrebama

10.10.2018.
u 15:34
Pogledaj originalni članak

Na prijedlog Udruge za pomoć osobama sa posebnim potrebama „Betanija“, uz podršku viteškog stomatologa Nikole Matkovića i financijsku potrporu Ministarstva zdravstva Srednjosanske županije u Hrvatskoj bolnici „Dr. Fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj otvoren je odjel stomatologije za djecu s posebnim potrebama.

Podršku doktorima stomatologije SBŽ-a koji su se stavili na raspolaganje pri prealizaciji ovog projekta na čelu s Nikolom Matkovićem, Anjom Hačimić, Ivanom Dunđer Vidović, Nikolom Kezićem, Ozrenkom Raić uz anesteziologe pružile su kolege iz Mostara, doktori stomatologije Lidija Lasić Arapović i Zoran Karlović uz asistente Slavicu Šimić i Anitu Martinović.

Sve je počelo od inicijative Betanije i Caritasa. Cilj projekta je omogućiti osobama s poteškoćama uslugu dentalne higijene, a otvaranjem ove ambulante uvelike se olakšalo djeci ali i njihovim roditeljima. Zahvaljujući ovoj kući oni će imati pristup 24 sata kroz cijelu godinu da dođu i da u svakom trenutku imaju mogućnost, pregleda i liječenja, rekao je između ostalog doktor Karlović.

Jedan od gorućih problema je bila dostupnost stomatoloških usluga jer zapravo ta djeca ne mogu sjediti stolici poslušno tako da se mora pristupati ovim zahvatima pod općom anestezijom. Do sada na našem kantonu nije bilo ovakvih usluga pa su djeca odlazila u Sarajevo ili Mostar, a to je donosilo probleme putovanja, duge liste čekanja, zastarjele nalaze, tako da to nije bilo adekvatno riješenje. U našoj Udruzi na inicijaticu osnovali smo radnu skupinu koju su činili roditelji uz podršku stomatologa Matkovića koji su pristupili izradi i razradi ovog projekta. 

Zahvaljujući Ministarstvu zdravstava SBK i dr. Velimiru Valjanu uspjeli smo prikupiti sredstva i nabaviti stomatolašku opremu i krenuti s projektom, rekla je Helena Štrbac, predsjednica Udruge za pomoć osobama sa posebnim potrebama „Betanija“.

Doktor Nikola Matković pozvao je i sve ostale svoje kolege da pruže podršku novootvorenom stomatološkom odjelu za djecu s posebnim potrebama navodeći kako samo uz njihovu pomoć odjel može pružiti adekvatne uvjete za liječenje i brigu vezanu uz dentalnu higijenu te djece.

Ministar zdravstva SBK Nikola Grubešić zahvalio se svojim kolegama u Vladi koji su prepoznali i podržali projekt ističući njegovu važnost. Zaista hvala ovim ljudima koji omogućili našoj djeci da imaju priliku se pregledati i nama uvelike olakšali brigu o dentalnom zdravlju naše djece, rekla je mama djevojčice čija je operacija bila u tijeku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.