studenti

U Banjoj Luci nije završen četvrti paviljon, a u SC-u Sarajevo isključen plin

Foto: Thinkstock
U Banjoj Luci nije završen četvrti paviljon, a u SC-u Sarajevo isključen plin
07.09.2015.
u 06:30
Pogledaj originalni članak

U Banjoj Luci je na čekanju 280 studenata jer četvrti paviljon banjolučkog Studentskog centra “Nikola Tesla” neće biti otvoren do početka nove akademske godine, odnosno listopada, kako je ranije obećano iz Ministarstva prosvjete RS-a.

Dodatni smještaj

Zoran Babić, direktor SC, istaknuo je kako, iako trenutačno stanje nije zadovoljavajuće, vjeruje da će četvrti paviljon biti osposobljen krajem studenog, te da će na taj način smještaj dobiti dodatnih 280 studenata. Kada četvrti paviljon bude spreman za korištenje, studenti u Banjoj Luci imat će na raspolaganju oko 1750 kreveta. U Mostaru su u tijeku prijave brucoša na natječaj za Studentski centar koji traje do 15. rujna. Kako nam je kazala glasnogovornica SC-a Anita Glibić, primaju 120 brucoša, s tim da se već do sada prijavilo više od 130 studenata, a natječaj traje još tjedan dana. Kazala nam je i kako je natječaj za starije studente završen još u srpnju, a njime su primili 260 studenata. Također je kazala i kako su se na njega prijavila ukupno 484 studenta iz svih krajeva BiH, pa i Hrvatske iz koje se prijavilo sedam studenata. - Sve navedeno pokazatelj je velike potrebe za studentskim smještajem i upravo iz tog razloga pokrenuli smo projekt izgradnje trećeg paviljona Centra. Nažalost, zbog nepostojanja gradske vlasti, još uvijek čekamo na određenu dokumentaciju kako bismo je uputili prema bankama i fondovima, kazala je Glibić dodavši kako će cijena stanarine za studente ostati ista, odnosno 156 KM.

Problem subvencije

Što se tiče sarajevskog Studentskog centra, prema riječima direktora Emira Kadrića, on se bori s problemom dugovanja, odnosno subvencija županija. - Problem je što se ne može dalje graditi jer nemamo nikoga tko bi to financirao. Ali mi imamo problem što se i ove subvencije od županija i Vlade koje imamo, ne uplaćuju redovito, tako da smo sada u situaciji da nam je trenutačno isključen plin, tako da vjerojatno studenti neće imati tople vode, kazao je Kadrić. Dodao je kako su dugovanja prema SC 1,250.000 KM, te kako im je potreban taj novac kako bi izmirili dugovanja prema dobavljačima. Osim neplaćanja, problem je i u diktiranju subvencija na način da određena županija isplati novac za određeni broj studenata, tako da su primorani odbiti ostale studente koji dolaze iz te županije. Trenutačno imaju 1700 kreveta, s tim da se jedan paviljon renovira, tako da je moguće da bude i 1850 kreveta raspoloživo za studente.

Ključne riječi
Dom
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.