Alarmantni podatci

Trećina djece u dobi do 10 godina u FBiH pretila

Trećina djece u dobi do 10 godina u FBiH pretila
13.01.2016.
u 07:00
Najviši postotak prekomjerne uhranjenosti se bilježi među djecom u dobnoj podskupini od 12 do 23 mjeseca
Pogledaj originalni članak

Najskorija izvješća Studije o globalnom teretu bolesti ukazuju da je u BiH neodgovarajuća prehrana najprominentniji riziko faktor koji doprinosi ukupnom teretu oboljenja, a na listi petnaest vodećih rizika se nalaze i visok indeks tjelesne mase (BMI). Posebno je zabrinjavajući porast broja pretile djece u FBiH, piše Večernji list BiH.

Pretilost od najranije dobi

Prema izvješću o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u FBiH u 2014. pokazuje da je 17,7% djece u dobi od 0 do 5 godina u FBiH prekomjerno teško. Najviši postotak prekomjerne uhranjenosti se bilježi među djecom u dobnoj podskupini od 12 do 23 mjeseca, čak 26,9%. Ovakvo stanje se svakako može pripisati nezadovoljavajućoj praksi kada je u pitanju dojenje, kao i neadekvatnoj nadohrani.

Nezdrava prehrana

Kada su u pitanju djeca školske dobi, prekomjerna težina je prisutna kod trećine, odnosno 31,2% djece u dobi 5 - 10 godina, od kojih pretilost kod 13,3% djece. Kod djece u dobi 10 - 15 godina, prekomjerna težina je prisutna kod 22,3% djece, od kojih je pretilost prisutna kod 3,9% ispitanika.

Ako se ovo poveže s nezadovoljavajućim prehrambenim navikama školske djece koja svakodnevno konzumiraju energijom bogate, a nutritivno siromašne namirnice u visokim postocima, gotovo trećina (31,3%) djece u dobi 5 - 15 godina svakodnevno konzumira slatkiše, a grickalice i čips njih 16,9%, osim edukativnih i ponašajnih intervencija, nužno se pozabaviti i intervencijama usmjerenim na unaprjeđenje prehrane u školama.

Prema provedenom istraživanju u Sarajevskoj županiji, tjedni meni u školama u kojima se dijeli školska užina uključuje sendviče s paštetom, salamom i sirom (50%), potom slatka peciva (37%), pa pite i lisnata slana peciva (16%), zatim pice i kolače (15%), što su mahom energijom bogate i jeftine namirnice, dok se od zdravih namirnica na meniju jedino našlo voće, na samom dnu liste, s udjelom od 3%.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.