Bihaćki zupnik fra Bono Tomić:

Trebamo svi zajedno raditi na otvaranju radnih mjesta i tako spriječiti odlaske

Trebamo svi zajedno raditi na otvaranju radnih mjesta i tako spriječiti odlaske
12.02.2018.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Nakon blagoslova obitelji i domova, u župi svetoga Ante Padovanskoga u Bihaću početkom ove godine živi 1901 katolički vjernik i 933 stalno nastanjene katoličke obitelji. Na početku 2017. u župi Bihać je živio 1991 vjernik i 964 stalno nastanjene obitelji. U odnosu na prošlu godinu, devedeset je to vjernika i trideset i jedna obitelj manje. Smanjenje broja župljana župnik fra Bono Tomić objašnjava trendom smanjenja Hrvata katolika u cijeloj BiH i kao razlog navodi puno više umrlih nego krštenih, a dio župljana se odselio u neka druga mjesta u kojima danas živi.

Bilježe i statistiku

Osim obavljenoga blagoslova obitelji i domova, župnici bilježe i statističke podatke o broju vjernika. Nažalost, takva najpreciznija statistika, uz matice krštenih, vjenčanih i umrlih koje u ovoj župi datiraju još iz sedamnaestoga stoljeća, svjedoči o smanjenju broja župljana-vjernika. - Računajući, zbrajajući podatke koje smo tom prigodom prikupljali, došao sam do podatka da na početku 2018. u župi Bihać imamo 1900 katolika i 233 stalno nastanjene katoličke obitelji. Blagoslovili smo više obitelji, ali to su one koje su došle tom prigodom za Božić te se vraćaju u mjesta gdje su nastanjene. Njih nismo uzimali u statistiku. Bilježili smo samo katolike koji tu stalno žive, kaže fra Bono Tomić, župnik bihaćki. – Kad ste pitali je li nas manje, nažalost, manje nas je. Tako je svugdje, to je takav trend katolika Hrvata u cijeloj BiH, tako da ih je, po našoj statistici, ovdje u Bihaću, u odnosu na početak 2017., oko devedeset manje. Razlog zašto nas je manje je jednostavan. Puno je više umrlih nego krštenih i jedan broj župljana iz župe Bihać se odselio u druga mjesta te se taj trend i nastavlja. Znam pouzdano da su mnogi otišli iza Nove godine, ukazuje na ovu poraznu činjenicu župnik fra Bono Tomić.

Samo jedno vjenčanje

Kazao je i da je od početka godine kršteno osamnaest osoba.

- U odnosu na 2016., to je porast za devet osoba, ali moramo znati da svi kršteni ovdje ne žive. To su obitelji koje žive u Hrvatskoj, a žele da im se djeca krste ovdje u Bihaću. Ta brojka osamnaest nije relevantan pokazatelj jer sva krštena djeca ne žive na području župe, kaže župnik. – Ono što je meni za veličinu župe Bihać malo i porazno, a zbog čega sam i tužan i žalostan, jest da smo imali samo jedno crkveno vjenčanje u protekloj 2017. To je premalo i za župe koje imaju manje vjernika.

Ističe i kako je u protekloj godini umrlo četrdeset i devet osoba a u 2016. šezdeset i jedna, što je dvanaest osoba manje. No, to ne treba radovati jer je puno veći broj isljenih. - Kakva god da je situacija, nije mjesto za paniku. Trebamo živjeti i raditi dalje. Kako ljudima reći da ovdje u Bosni nema života? Je li to floskula da i ovdje treba živjeti, raditi, u Bihaću, u svojoj BiH? Trebamo svi zajedno raditi, i mi svećenici i društvo, te političari, da ljudima koji žive ovdje na području Bihaća i cijele Krajine osiguramo radna mjesta i onda će odlazaka biti manje - zaključio je župnik fra Bono 
Tomić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.