Dentalna higijena

Svaki drugi muškarac ne pere redovito zube, žene ih peru češće nego muškarci

Foto: ilustracija
Svaki drugi muškarac ne pere redovito zube, žene ih peru češće nego muškarci
18.09.2017.
u 15:00
Pogledaj originalni članak

Najnovije istraživanje provedeno u Republici Hrvatskoj pokazalo je kako Hrvati, u prosjeku, peru zube svaki peti dan?! Četkice za zube mijenjaju jednom godišnje, pa ne čudi da u prosjeku imaju četiri pokvarena zuba ili da 11 posto Hrvata uopće nema svog zubara, piše Večernji list BiH. A kakvi su Bosanci i Hercegovci kada je riječ o oralnoj higijeni? Postoje li uopće podaci o tome koliko vodimo računa o dentalnoj higijeni?

Nedostaju istraživanja

Prema riječima prof. dr. Sedina Kobašlije, šefa Katedre za dječju preventivnu stomatologiju pri Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, do sada na području Federacije BiH nisu rađena takva istraživanja.
Federalno ministarstvo zdravstva svake godine izdaje almanah sa zanimljivim podacima o zdravlju građana ovog entiteta. Međutim, ni u njemu se ne mogu naći takvi podaci. Građani BiH, tvrde stomatolozi, nemaju dovoljno razvijenu svijest o vlastitom zdravlju te liječniku, odnosno stomatologu, u ovom slučaju obično odlaze kad ih nešto zaboli, a tada je najčešće kasno.
Sudeći po nekim pokazateljima, stanje u BiH je lošije nego u RH. Naime, prema podacima iz istraživanja koje je proveo Institut za zaštitu zdravlja RS-a, odraslih stanovnika koji redovito, više od jednom dnevno, peru zube u Republici Srpskoj je 60,9 posto. Žene u većem postotku od republičke razine redovito peru zube (66,3 posto), za razliku od muškaraca koji to čine u 54,6 posto slučajeva.
- U pogledu oralne higijene, postoje značajne razlike u odnosu na dob. S godinama starosti pada postotak onih koji redovito peru zube. Stanovništvo od 18 do 24 godine u visokom postotku redovito održava higijenu usta, dok to čini tek trećina građana starosti od 65 godina i više godina - navedeno je u istraživanju Instituta. Prema istraživanju, u održavanju higijene usta i zuba predanije je gradsko od stanovništva ruralnih područja. - Razlika u održavanju oralne higijene zapaža se i prema regijama, pri čemu 63,7 posto stanovništva banjolučke regije redovito pere zube, dok to čini 50,8 posto stanovnika na području Trebinja - stoji u istraživanju.

Karijes kod mladih osoba

Oralno zdravlje smatra se važnim dijelom općeg zdravlja. Prema tome, glavni cilj stomatološkog tretmana je poboljšanje oralnoga zdravlja, a time i kvalitete života. Danas u nerazvijenim i zemljama u razvoju, u koje spada i BiH, pojava karijesa je i dalje u porastu, dok razvijene države taj problem smatraju riješenim - tvrde stomatolozi. Najbolji pokazatelj oralnoga zdravlja je KEP indeks (broj karioznih, izvađenih i plombiranih zuba) dvanaestogodišnjaka. Tako je, primjera radi, vrijednost KEP indeksa u Hrvatskoj 4,8, na Kosovu 5,8, u Crnoj Gori 3,43, a na području Federacije BiH 5,36.
Da to stanje nije problem samo u BiH, potvrđuju nam činjenice da više od 90% ljudi na svijetu ima barem jedan karijes ili da svaki treći čovjek stariji od 60 godina nema ni jednog zuba. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.