Superstogodišnjak Jovan i dalje rekorder kao najstarija umrla osoba u BiH

Superstogodišnjak Jovan i dalje rekorder kao najstarija umrla osoba u BiH
26.12.2023.
u 12:32
Pogledaj originalni članak

Superstogodišnjak Jovan Jovanović i dalje drži rekord kao najstarija osoba koja je ikada umrla u BiH - u 110. godini.

Gerontološki centar Sarajevo saopćio je da Jovanović, koji je bio korisnik ove ustanove, drži i dalje ovaj rekord.

Rođen je 16. rujna 1906. godine u selu Donji Brčeli u Crnoj Gori.

Na njegov 110. rođendan u 2016. godini postao je prvi superstogodišnjak koji je ikada živio u BiH. Samo 15 dana nakon 110. rođendana Jovanović je preminuo.

Osim toga što je bio najstarija osoba u BiH, poznat je po tome da je objavio više od 200 znanstvenih članaka. Čak mu je iste godine kada je umro objavljen članak u "Sarajevskim sveskama" 2016. godine.

Gerontološka istraživačka grupa je 13. listopada ove godine službeno potvrdila njegove godine na osnovu dokumentacije koju je Gerontološki centar Sarajevo imao i većim dijelom je dobio iz arhive.

Jovanović, o kojem su pisali domaći, regionalni, pa i svjetski mediji, posthumno je proglašen za najstariju živuću osobu u BiH.

U prosincu 1943. godine oženio je Zagorku sa kojom nikada nije imao djecu i preselio se u BiH 1944. godine. Postao je profesor ruskog jezika i filozofije. Od 1957. radio je u univerzitetskoj knjižnici, gdje je ostao do mirovine. Nažalost, Zagorka je preminula 1973. godine.

On još drži rekord kao najstarija osoba koja je ikada umrla u BiH, a njegov rekord bi sredinom 2024. godine mogla oboriti Ajka Lokmić iz Sarajeva, rođena 4. svibnja 1914. godine, koja je još živa.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.