Godišnje izvješće pokazalo poražavajuće podatke

Suđenja za kriminal i korupciju na sarajevskom Sudu traju predugo

Suđenja za kriminal i korupciju na sarajevskom Sudu traju predugo
10.04.2018.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

- Suđenja za organizirani kriminal i korupciju pred Županijskim sudom u Sarajevu traju “neobjašnjivo dugo” i bez jasne dinamike postupka - ističu iz sarajevskog Županijskog tužiteljstva. Županijsko tužiteljstvo je u godišnjem izvješću kao problem istaknulo kako suđenja traju predugo, što demotivira tužitelje i crpi tužiteljske i policijske kapacitete, piše Večernji list BiH. - Resursi Tužiteljstva su se trošili na vođenje istraga i podizanje optužnica u najkraćem roku, a nakon toga se optužni akti zastupaju pred sudovima, što iziskuje vrijeme i pripreme.

Demotiviranje tužitelja

Kada se to dovede u vezu s tim kako postupci u Županijskom sudu traju neobjašnjivo dugo i bez unaprijed utvrđene dinamike suđenja, postavlja se pitanje “suđenja u razumnom roku” - kažu iz Tužiteljstva. Kako navode iz Tužiteljstva, takva situacija dovest će do nemogućnosti Suda rješavati predmete jer stari slučajevi se ne rješavaju, a već pristižu novi. Iz Tužiteljstva dodaju kako te činjenice “tupe oštricu” kaznenog progona počinitelja, dok javnost gubi zanimanje za sudbinu tih predmeta. - Koliko god se Tužiteljstvo angažiralo na kaznenom progonu te vrste kaznenih djela, bez odluke Suda konačnih rezultata rada u borbi protiv te vrste kriminala nema - stoji u izvješću. Među predmetima u kojima je optužnica podignuta 2015. ili početkom 2016., a sudski postupci traju, u Tužiteljstvu, između ostaloga, navode Bosnalijek, GRAS, Holiday Inn, Željeznice, Farmaceutski fakultet te ističu kako u predmetu “Pravda”, iako je prošlo pet mjeseci od potvrđivanja optužnice, postupak još nije počeo. Iz Županijskoga suda istaknuli su kako se svi postupci organiziranog i gospodarskog kriminala te korupcije vode u skladu s postojećim kapacitetima, ali kako trenutačni broj sudaca ne odgovara broju predmeta u radu.

Opsežne optužnice

U prilog tome navode i činjenicu kako je povećan priljev novih predmeta u kojima je optuženo više osoba.

- Dinamiku suđenja u svakom pojedinom predmetu određuje obujam predloženih dokaza, odnosno u pojedinim predmetima veliki broj predloženih svjedoka i opsežna materijalna dokumentacija. Također, na dinamiku suđenja može utjecati i nedostupnost ili bolest svjedoka i eventualno optuženih - kažu iz Suda. Međutim, s tvrdnjama Županijskoga tužiteljstva ne slažu se odvjetnici, smatrajući kako su spomenuti navodi Tužiteljstva vrsta pritiska na Županijski sud.

- Kod tih predmeta optužnice su opsežne, imaju po 300 do 400 stranica. U nekim slučajevima navedeni su dokazi Tužiteljstva od 150 svjedoka i pola tone materijalne dokumentacije. Logično je kako to ide ritmom koji odredi predsjednik Vijeća i na to ne može utjecati ni tužitelj ni branitelj - smatraju odvjetnici. Dinamika suđenja može ovisiti i o činjenici koliko sudac ima predmeta u radu te da se postupak ne može provoditi bez izvođenja dokaza obrane. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.