Studentski domovi

Studentski smještaj u BiH: Najjeftinije u Banjoj Luci, najbolji uvjeti u Mostaru

Foto: ilustracija
Studentski smještaj u BiH: Najjeftinije u Banjoj Luci, najbolji uvjeti u Mostaru
20.09.2019.
u 19:21
Studentski centar u Mostaru je jedan od najbolje opremljenih i prima oko 500 studenata. Studentske sobe posjeduju vlastita kupatila, toplu vodu i grijanje 24 sata dnevno, kablovski internetski priključak
Pogledaj originalni članak

Studentski domovi širom Bosne i Hercegovine većinom su popunili smještajne kapacitete. Cijene se kreću od 20 KM (trokrevetna soba u Domu "Nikola Tesla", Banja Luka) do 260 KM (jednokrevetna u Domu Bjelave, Sarajevo). 

Objekti su različito opremljeni, ali većina ih nudi toplu vodu, centralno grijanje, besplatan internet, knjižnice, fitness centar, sobe za zabavu i sl. Razlika je u kvaliteti smještaja, ponudi hrane, broju kreveta u jednoj sobi te u tome imaju li sobe vlastito kupatilo ili zajedničko, piše Klix.ba. 

Najjeftiniji smještaj je u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjoj Luci. Cijena u prvom i drugom paviljonu u dvokrevetnim sobama je 25 KM, u trokrevetnim 20, dok je cijena u četvrtom paviljonu 75, odnosno 65 KM. 

Imaju na raspolaganju 1.300 kreveta. Paviljoni 1 i 2 raspolažu s 200 trokrevetnih i 80 dvokrevetnih soba, paviljon 3 sa 148 soba namijenjenim redovitim studentima i još 66 kreveta koji su predviđeni za studene na master studiju i studente s poteškoćama u razvoju.

U Tuzli studenti u domu mjesečno za smještaj izdvajaju 91 KM. U cijenu su uračunata dva obroka.

U Studentskom centru Lukavica smještaj studenata je omogućen kroz dva doma sa ukupno 442 ležaja. Posjeduju dva restorana otvorenog i zatvorenog tipa. Djeca poginulih branitelja smještaj plaćaju 40 KM, izbjegle i raseljene osobe 70, a svi ostali 120 KM.

U Bijeljini imaju 68 kreveta i to u sklopu Đačkom doma, a cijena smještaja iznosi 200 KM za izvanredne i samofinancirajuće studene, dok je za redovite studente 90 KM. Studenti su smješteni u trokrevetnim i četverokrevetnim sobama.

Studentski centar u Palama prima 550 studenata, a cijena iznosi 125 KM. Sobe su trokrevetne s kupatilom.

U Zenici dom prima 220 studenata. Pravo na smještaj i ishranu imaju studenti čije je mjesto prebivališta, odnosno boravišta, udaljeno od Zenice najmanje 20 km. Imaju 87 soba, od kojih su 33 dvokrevetne i 54 trokrevetne, a 35 posto kapaciteta osigurano je za brucoše. Studenti plaćaju 106 KM, a županije subvencioniraju 219 KM.

Studentski centar u Mostaru je jedan od najbolje opremljenih i prima oko 500 studenata. Studentske sobe posjeduju vlastita kupatila, toplu vodu i grijanje 24 sata dnevno, kablovski internetski priključak, a kroz novu akademsku godinu gotovo sve sobe biti će opremljene hladnjacima i klima uređajima. Osim smještaja za još 800 "vanjskih" studenata nude usluge prehrane. Cijena je oko 159 KM.

U ponudi studenima u Mostaru je i Studentski hotel koji djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Mostar. Njegov kapacitet je 111 smještajnih jedinica, odnosno može primiti 260 studenata. Čitav prostor je klimatiziran te pokriven internetom. Cijena smještaja u trokrevetnoj sobi iznosi 190 KM, a ishrana 176 KM mjesečno, što je ukupno 366 KM.

U sklopu Studentskog centra Sarajevo postoje dva studentska naselja - Nedžarići i Bjelave. Kako smo ranije pisali, cijene se kreću od 110 KM do 260 KM, ovisno je li jednokrevetna ili dvokrevetna soba.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.