Zbog drastičnog rasta cijena

Struka: Privremeno suspendirati trošarine i reducirati rast cijena

Struka: Privremeno suspendirati trošarine i reducirati rast cijena
21.02.2022.
u 07:48
Pogledaj originalni članak

Zbog drastičnog rasta cijena ekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra da bi država trebala privremeno suspendirati naplatu trošarina na gorivo te tako reducirati nagli rast cijena, piše Večernji list BiH. 

- Razina cijena goriva u BiH već sada je zabrinjavajuća i vrlo je moguće da će dodatno rasti u idućem razdoblju - smatra Hadžić. Zbog visoke cijene goriva doći će do dodatnog pritiska na rast cijena i drugih proizvoda i usluga, što će samo još više potaknuti inflaciju - rast cijena - navodi.

- Kratkoročno, rješenje je u privremenoj suspenziji čl. 17. Zakona o trošarinama u BiH kako bi se naplata trošarina na gorivo suspendirala na tri mjeseca s mogućnosti produljenja na još tri mjeseca ako bude potrebe. Dugoročno, a to sam predlagao prije nekoliko godina, može se uvesti "varijabilna trošarina" na gorivo koja bi se povećavala/smanjivala ovisno o kretanju nafte na svjetskom tržištu - kaže Hadžić i dodaje kako trošarine ne treba miješati s cestarinama za ceste i autoceste, koje se također naplaćuju po litri goriva.

- One, svakako, većinski idu namjenski za posebne podračune. Trošarina ide isključivo u tekuću proračunsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene utroška. Suspenzijom ovog članka cijena goriva u Bosni i Hercegovini odmah bi se smanjila između 0,35 KM (dizel) i 0,47 KM (motorni benzin 98) po litri goriva - zaključuje Hadžić. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.