Zbog drastičnog rasta cijena

Struka: Privremeno suspendirati trošarine i reducirati rast cijena

kupovina
21.02.2022.
u 07:48

Zbog drastičnog rasta cijena ekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra da bi država trebala privremeno suspendirati naplatu trošarina na gorivo te tako reducirati nagli rast cijena, piše Večernji list BiH. 

- Razina cijena goriva u BiH već sada je zabrinjavajuća i vrlo je moguće da će dodatno rasti u idućem razdoblju - smatra Hadžić. Zbog visoke cijene goriva doći će do dodatnog pritiska na rast cijena i drugih proizvoda i usluga, što će samo još više potaknuti inflaciju - rast cijena - navodi.

- Kratkoročno, rješenje je u privremenoj suspenziji čl. 17. Zakona o trošarinama u BiH kako bi se naplata trošarina na gorivo suspendirala na tri mjeseca s mogućnosti produljenja na još tri mjeseca ako bude potrebe. Dugoročno, a to sam predlagao prije nekoliko godina, može se uvesti "varijabilna trošarina" na gorivo koja bi se povećavala/smanjivala ovisno o kretanju nafte na svjetskom tržištu - kaže Hadžić i dodaje kako trošarine ne treba miješati s cestarinama za ceste i autoceste, koje se također naplaćuju po litri goriva.

- One, svakako, većinski idu namjenski za posebne podračune. Trošarina ide isključivo u tekuću proračunsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene utroška. Suspenzijom ovog članka cijena goriva u Bosni i Hercegovini odmah bi se smanjila između 0,35 KM (dizel) i 0,47 KM (motorni benzin 98) po litri goriva - zaključuje Hadžić. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije