KORISNO

Stručnjaci savjetuju: Uvedite ovih šest promjena za čistu i blistavu kuhinju!

Foto: shutterstock
Stručnjaci savjetuju: Uvedite ovih šest promjena za čistu i blistavu kuhinju!
11.03.2022.
u 07:44
Ove zadatke riješit ćete u svega nekoliko minuta, a kuhinja će vam ponovno zablistati
Pogledaj originalni članak

Ponekad je sveobuhvatno, višesatno čišćenje ono što je potrebno kako bi se uklonila sva prljavština i mrvice koje su se skupile u kuhinji. Drugi put imate samo nekoliko minuta za to, a ovi zadaci mogu se obaviti za pet minuta ili manje, kako prenosi Real Simple.

Očistite prljavštinu oko sudopera

Sljedeći put kada budete imali pet minuta slobodno, zgrabite strugač za tavu i uklonite prljavštinu koja se neizbježno skupila oko ruba sudopera i slavine, pazeći da istovremeno ne sastružete brtvu. Izdržljivi, šiljasti rub strugača za tave uklonit će prljavštinu jednim potezom. 

Uklonite tragove ogrebotina

Kada ste zauzeti, lako je previdjeti sve tragove ogrebotina, prskanja umaka i prljave otiske prstiju koji su se skupili na zidovima oko vaše kuhinje. Provjerite područje oko ploče za kuhanje te okvire vrata, posebno nisko gdje mogu doprijeti dječji otisci prstiju. Bacite pogled na prednju stranu svojih kuhinjskih ormarića, pogotovo ako imate bijele ormare, i vjerojatno ćete pronaći mrlje oko kvaka i kvaka na vratima.

Obrišite ispod hladnjaka

Prednji rub hladnjaka, gdje se uređaj susreće s podom, skuplja prljavštinu, mrvice, dlake i krzno. Za brzo čišćenje, počnite usisavanjem duž ovog ruba pomoću uskog nastavka vašeg usisavača. Zatim vlažnom krpom obrišite ovo područje. Ako imate kućnog ljubimca koji se linja, sigurno ćete skupiti tone krzna. 

Dezinficirajte ladicu za povrće

Prema studiji Nacionalne zaklade za znanost (NSF) iz 2021. godine, pretinac za povrće u hladnjaku je mjesto s najviše klica u kuhinji. Odvojite pet minuta da očistite ladicu za povrće, izbacite ili kompostirate sve stare ostatke hrane. Obrišite odjeljak vlažnom krpom kako biste uklonili sve ostatke. Zatim upotrijebite dezinfekcijsku maramicu kako biste se riješili salmonele  i plijesni koji tamo možda vrebaju.

Očistite otvarač za konzerve

Možete li pogoditi broj četiri na NSF-ovoj listi najprljavijih mjesta u kuhinji? To je otvarač za konzerve. Većina nas vjerojatno ne bi očekivala da ovaj kuhinjski alat sadrži tragove salmonele, E. coli, kvasca i plijesni, ali rezultati studije govore drugačije. Kako biste dezinficirali otvarač za konzerve, natopite ga otopinom od 1 čajne žličice izbjeljivača razmućenog u litri tople vode. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim isperite i operite tekućinom za pranje posuđa i toplom vodom. Temeljito isperite, a zatim potpuno osušite kako biste spriječili hrđu.

Neka uređaji zablistaju

Započnite brisanjem svakog gumba ili ručke dezinfekcijskom maramicom – prijeđite svaki tako da bude mokar, a zatim prijeđite na sljedeći. Ostavljanje otopine da se osuši na zraku omogućuje maramici da djeluje u borbi protiv mikroba. Osim ako vaši uređaji ne sadrže aluminij ili bakar, svaki gumb možete proći čistom krpom navlaženom destiliranim alkoholnim octom. Time ćete ukloniti otiske prstiju i vodene tragove kako bi vaš uređaj ponovno zasjao.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.