Diplomatska ofenziva jača

Strani stručnjaci traže rješenje za nova izborna pravila, iduća dva tjedna ključna za budućnost BiH

Strani stručnjaci traže rješenje za nova izborna pravila, iduća dva tjedna ključna za budućnost BiH
06.02.2018.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Kako se približava zakonski rok za raspisivanje općih izbora, a time i za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, međunarodna zajednica sve se aktivnije uključuje u pokušaje rješavanja tog problema.

Međunarodni akteri

Unatoč pokušajima iz Sarajeva da se minimizira i marginalizira posljedica neprovedbe presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, sada je sasvim jasno kako ne postoje važeće zakonske odredbe po kojima bi se uspostavio federalni Dom naroda, a samim tim i izvršna vlast u Federaciji, te državni Dom naroda. Potpuna paraliza u kojoj bi se u slučaju neusvajanja novih odredbi Izbornog zakona našla cijela država, po mnogima, najveća je postdaytonska prijetnja stabilnosti BiH. Svjesni su toga i ključni međunarodni akteri koji su se uključili kao posrednici, ali i lobisti te sukreatori nekih mogućih rješenja.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NO
normalan95
12:54 06.02.2018.

Šta god da predlože, ako u zakonu ne stoji Član o Vanrednim Izborima, posao je uzaludan. Sa ovim Članom ovi na vlasti, a ni opozicija neće moći mirno da spavaju po četiri godine u skupštinskim klupama i bez ikakvih posljedica. Narod će moći i na ulici potražiti varedne izbore, a bez materijalne štete i potpuno demokratski!