Brkić i Bušić

Što prije održati zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH

Što prije održati zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH
05.07.2016.
u 16:28
Potvrđena je bezrezervna potpora procesu NATO integracije BiH s ciljem što skorijeg aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP)
Pogledaj originalni članak

Na bilateralnim konsultacijama izaslanstva ministarstava vanjskih poslova BiH i Hrvatske danas je u Sarajevu potvrđena obostrana opredijeljenost za što skorije održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, tijekom koje bi se mogli potpisati do sada usuglašeni međudržavni sporazumi.

Također je potvrđena bezrezervna potpora procesu NATO integracije Bosne i Hercegovine s ciljem što skorijeg aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP). 

Bilateralni odnosi dvije zemlje ocijenjeni su kao dobrosusjedski i prijateljski, te je izraženo zadovoljstvo visokom razinom razmjene posjeta. Naglašena je spremnost za unapređenje bilateralnih odnosa u svim oblastima.

Konzultacije su predvodili zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić.  

Brkić je naglasio da za proces europske integracije BiH veliku šansu predstavlja aktualno predsjedanje Slovačke Republike Vijećem Europske unije i izrazio nadu da će napredak u približavanju EU biti uskoro postignut.

Istaknuo je opredijeljenost BiH da ispuni najvažnije uvjete kako bi se zahtjev za članstvo u EU smatrao vjerodostojnim, i da se ulažu napori u nastavak reformskih procesa u cilju  dostavljanja Upitnika od Europske komisije.

Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, zahvalio je za dosadašnju potporu i pomoć koju je Hrvatska pružila BiH u procesu pridruženja EU i izrazio uvjerenje u njezin nastavak.

Zamjenica ministra Bušić je pozdravila napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu prema Europskoj uniji i izrazila spremnost Hrvatske za daljnju podršku i pomoć i  razmjenu iskustava iz pristupnih pregovora.

Unatoč predstojećim izborima u Hrvatskoj, istaknula je da potpora Republike Hrvatske u promoviranju europskih i euroatlantskih integracija BiH se neće mijenjati, jer je BiH važan susjed Hrvatskoj, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.