Brkić i Bušić

Što prije održati zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH

brkic - busic
05.07.2016.
u 16:28

Potvrđena je bezrezervna potpora procesu NATO integracije BiH s ciljem što skorijeg aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP)

Na bilateralnim konsultacijama izaslanstva ministarstava vanjskih poslova BiH i Hrvatske danas je u Sarajevu potvrđena obostrana opredijeljenost za što skorije održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, tijekom koje bi se mogli potpisati do sada usuglašeni međudržavni sporazumi.

Također je potvrđena bezrezervna potpora procesu NATO integracije Bosne i Hercegovine s ciljem što skorijeg aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP). 

Bilateralni odnosi dvije zemlje ocijenjeni su kao dobrosusjedski i prijateljski, te je izraženo zadovoljstvo visokom razinom razmjene posjeta. Naglašena je spremnost za unapređenje bilateralnih odnosa u svim oblastima.

Konzultacije su predvodili zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić.  

Brkić je naglasio da za proces europske integracije BiH veliku šansu predstavlja aktualno predsjedanje Slovačke Republike Vijećem Europske unije i izrazio nadu da će napredak u približavanju EU biti uskoro postignut.

Istaknuo je opredijeljenost BiH da ispuni najvažnije uvjete kako bi se zahtjev za članstvo u EU smatrao vjerodostojnim, i da se ulažu napori u nastavak reformskih procesa u cilju  dostavljanja Upitnika od Europske komisije.

Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, zahvalio je za dosadašnju potporu i pomoć koju je Hrvatska pružila BiH u procesu pridruženja EU i izrazio uvjerenje u njezin nastavak.

Zamjenica ministra Bušić je pozdravila napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu prema Europskoj uniji i izrazila spremnost Hrvatske za daljnju podršku i pomoć i  razmjenu iskustava iz pristupnih pregovora.

Unatoč predstojećim izborima u Hrvatskoj, istaknula je da potpora Republike Hrvatske u promoviranju europskih i euroatlantskih integracija BiH se neće mijenjati, jer je BiH važan susjed Hrvatskoj, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije