JESTE LI ZNALI?

Što će vam se dogoditi ako pijete mlijeko prije ili nakon što pojedete ribu?

Što će vam se dogoditi ako pijete mlijeko prije ili nakon što pojedete ribu?
20.09.2017.
u 14:45
Prema ayurvedi, riba i mlijeko nikako ne idu zajedno jer se smatra da njihova istodobna konzumacija može pokrenuti kemijsku reakciju u krvi koja može prouzročiti depigmentaciju kože, odnosno vitiligo.
Pogledaj originalni članak

Mnogi su čuli upozorenja majki i baka kako nije zdravo konzumirati mlijeko i ribu u isto vrijeme, odnosno piti mlijeko prije ili nakon jela. 

Jesu li naše majke i bake u pravu? Prema ayurvedi, riba i mlijeko nikako ne idu zajedno jer se smatra da njihova istodobna konzumacija može pokrenuti kemijsku reakciju u krvi koja može prouzročiti depigmentaciju kože, odnosno vitiligo. Uz to, mlijeko ima efekt hlađenja na naš organizam, dok riba naše tijelo "zagrijava". Ta kombinacija može dovesti do otpuštanja energije u organizmu koja može biti okidač za nastanak raznih alergija.

S druge pak strane, znanost iznosi da ne postoje eksplicitni dokazi da istodobna konzumacija mlijeka i ribe, ili njihova konzumacija u kratkom razmaku, ima ikakav negativni efekt na ljudski organizam. Upućuju na mediteransku prehranu koja može kombinirati primjerice, ribu, jogurt i mlijeko, a nutricionisti te kombinacije namirnica smatraju vrlo korisnim u prevenciji bolesti srca i mozga, piše TOI. 

Ipak, ako pijete mlijeko nakon što pojedete ribu, činjenica je da gotovo u isto vrijeme uzimate dvije "porcije" proteinima bogate namirnice koje je u takvoj kombinaciji teško probaviti i to se može odraziti i na imunološki sustav, zaključuje TOI.  

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.