Usuglašavanje novog Zakona

Stigao novi broj za zemljišne knjige, prestaje važiti stari, još iz Austro-Ugarske

Stigao novi broj za zemljišne knjige, prestaje važiti stari, još iz Austro-Ugarske
09.02.2017.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Nakon što je ovoga tjedna predstavljen zemljišnoknjižni informacijski sustav “e-Grunt”, ravnatelj Federalne uprave za geodetske poslove i imovinskopravne poslove Željko Obradović izjavio je u razgovoru za Fenu kako su u tijeku razgovori s predstavnicima političkih stranka koje čine većinu u FBiH kako bi se usuglasio novi Zakon o premjeru i katastru nekretnina. Nekretnine (zemljišta, zgrade i drugi objekti) predstavljaju dobra od iznimnog značaja, kako za zajednicu tako i za svakog njezina člana. Ažurna i kvalitetna evidencija nekretnina te ažurnost stvarnih vlasničkih odnosa među njihovim korisnicima preduvjet su njihova boljeg i racionalnijeg korištenja.

Strog sustav evidencije

Prema Obradovićevim riječima, kod nas se sve promatra kroz prizmu nadležnosti - državna, federalna, županijska i općinska, i to u dobroj mjeri opterećuje donošenje novih zakonskih propisa. Cilj je, kaže, da sve podatke o nekretninama i pravima na nekretnine imamo u jednoj integriranoj bazi kako građani Federacije ne bi morali ići po podatke posebno u gruntovnicu, pa u katastar, čime se gubi vrijeme, a i novac plaćajući dvije naknade. Podsjetio je kako je BiH po svojoj povijesti zemlja koja pripada najstrožem sustavu evidencije nekretnina i prava na nekretnine, takozvanom njemačkom sustavu. Tu tradiciju, ističe, dijelimo s čitavom središnjom Europom i Skandinavijom, od kojih se pokušavaju uzeti određena iskustva. Kroz infrastrukturu prostornih podataka namjera je uvezati sve institucije i pojednostaviti protok svih prostornih podataka. To je, ocjenjuje, zahtjevan, ali ne i nemoguć posao u koji se trebaju angažirati predstavnici svih sektora. Podaci premjera i katastra nekretnina koriste se za gospodarske, znanstvene, upravne i statističke potrebe, dokazivanja prava i uređenje granica, privatizacije, restitucije i druge potrebe. Svi katastarski podaci su u jedinstvenoj bazi podataka, a od toga je već 67 posto parcela u digitalnom obliku, odnosno 54 posto teritorija Federacije BiH.

Novi broj novog premjera

Funkcioniranjem zemljišnoknjižnog informacijskog sustava “e-Grunt” građanima je dostupno 1,460.000 zemljišnoknjižnih uložaka. Naš je trend da zemljišna knjiga koristi novi broj, a ne stari iz austrougarskog razdoblja. Već 38 posto zemljišnoknjižnih uložaka koristi novi broj, kazao je Obradović dodajući kako je cilj da i zemljišna knjiga i katastar koriste isti, novi broj novog premjera. Među aktivnostima planiranim za 2017. godinu su obnova premjera, izrada topografske baze podataka i ažuriranje topografskih podloga 1:5000, komasacija i izrada baze podataka katastra nekretnina za dijelove općina, uspostavljanje katastra nekretnina, adresni broj, registar i drugo. Planirano je novo snimanje FBiH iz zraka i početak radova na nivelmanu, definiranje novih nadmorskih visina u BiH. Od velikog značaja bit će izrada novog digitalnog ortofoto plana (zračne snimke) za čitav teritorij Federacije BiH, čime će se aktualizirati ukupni prostorni podaci u Federaciji BiH, poručio je u razgovoru za Fenu Željko Obradović.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.