Bošnjačka politika blokira uspostavu vlasti

Srpske izborne pobjednike ruše smišljenim ucjenama, a hrvatske medijskom hajkom

Srpske izborne pobjednike ruše smišljenim ucjenama, a hrvatske medijskom hajkom
14.01.2019.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Izbor predsjedatelja Vijeća ministara BiH, a time i izvršne vlasti na državnoj razini predmet je ucjena. Ako je i bilo nekih dvojbi oko toga zašto Predsjedništvo BiH odugovlači s imenovanjem jedinog realnog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara, Zorana Tegeltije iz SNSD-a, zadnji istupi stranačkih čelnika iz Sarajeva, otklonili su ih, piše Večernji list BiH. 

Apsurdna situacija

Tegeltijino imenovanje, odnosno početak uspostave novog Vijeća ministara, uvjetuje se pristajanjem srpskih stranaka na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana, odnosno aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu. Da je to isključivi uvjet za Tegeltijino imenovanje potvrdio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je izjavio da bez spomenutog uvjeta postojeće Vijeće ministara, “što se njega tiče” može ostati i iduće četiri godine, odnosno cijeli ovaj mandat. Očito je da isti stav ima i njegov kolega Šefik Džaferović, ali i sve bošnjačke stranke, bez obzira je li riječ o onim formalno građanskim ili pak narodnjačkim, kakva je SDA koju mnogi već vide kao dio nove parlamentarne većine. Bošnjačka politika koristi snagu svojih medija kako bi zamaglila očitu blokadu uspostave državne vlasti koja se dirigira iz Sarajeva. Iako su više puta javno pozvali na što bržu uspostavu vlasti, međunarodni dužnosnici još toleriraju ove opstrukcije. Situacija je apsurdna jer već neko vrijeme izvršnu vlast na državnoj razini čine dužnosnici koji su već preuzeli mandate u zakonodavnoj vlasti pa su sada u dvojakoj ulozi, što je izvan svih demokratskih standarda. Uvjetovanje Tegeltijina imenovanja potpuno je neopravdano jer usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana, koje kao uvjet postavlja sarajevska politika, trenutačno nije u rukama njegove stranke SNSD-a, već u rukama još uvijek aktualnih srpskih ministara u Vijeću ministara, a to su kadrovi SDS-a i PDP-a. Igor Crnadak, Mirko Šarović i Dragan Mektić su ti koji su u Vijeću ministara blokirali usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana, a time i dalji put u NATO savez.

Pritisak i strategija

Umjesto da vrše pritisak na njih, tzv. građanske stranke uvjetuju SNSD. U takvoj situaciji jedini koji izvlače korist iz sadašnje pat-pozicije pri uspostavi vlasti su kadrovi propalog Saveza za promjene, koji unatoč izbornom porazu konzumira vlast na državnoj razini. Na sceni je manipulacija putom NATO-a i EU-a. U Sarajevu se ova važna pitanja koriste za manipulacije uspostavom vlasti. SDA se ne žuri jer koristi dosadašnje pozicije u vlasti, dok tzv. građanske stranke, nakon što je postalo jasno da neće biti u državnoj vlasti ili da barem u njoj ne mogu voditi glavnu riječ te isključiti iz vlasti pobjedničke hrvatske i srpske stranke, forsiraju status quo. Ovakva strategija primjenjuje se i na federalnoj razini, gdje je jasno da je bez stranaka Hrvatskog narodnog saveza nemoguće uspostaviti vlast. Već tjednima se koristi ili izmišlja povod za medijsku hajku na HDZ i HNS, kako bi se oslabila njihova pozicija u situaciji kada se treba raditi na uspostavi entitetske vlasti. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.