pokopani posmrtni ostaci slikara Antuna Borisa Švaljeka

Sprovodu nazočili Kuzma Kovačić, Vatroslav Kuliš, Milan Bešlić, Zdenko Ćosić, Stjepan Skoko, Anđelko Mikulić…

Sprovodu nazočili Kuzma Kovačić, Vatroslav Kuliš, Milan Bešlić, Zdenko Ćosić, Stjepan Skoko, Anđelko Mikulić…
19.03.2023.
u 14:30
Pogledaj originalni članak

Na groblju Belafuža u Zadru pokopani su posmrtni ostaci velikog hrvatskog slikara Antuna Borisa Švaljeka koji je umro u 72. godini života. Pogrebnom obredu i misi zadušnici  nazočio je veliki broj uglednih osoba iz svijeta umjetnosti, članova obitelji, prijatelja i štovatelja djela velikog umjetnika. Zauvijek su se od Antuna Borisa oprostili Kuzma Kovačić, Vatroslav Kuliš, Ana Marija Botteri, Antun Mateš, Ivan Branko Inbrović, Danijel Kotlar, arhitekti Igor Pedišić i Ante Uglešić, likovni kritičar Milan Bešlić… Iz Hercegovine su stigli Stjepan Skoko, dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru na Širokom Brijegu dok je Švaljek bio profesor na ovoj akademiji, akademski kipar Anđelko Mikulić, Marin Ivanović, ravnatelj Sveučilišne galerije SUM-a u Mostaru, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH-a, s kojim je surađivao na likovnoj koloniji „Fra Mirko Ćosić“, djelatnici širokobriješke ALU, sadašnji i bivši studenti likovnih akademija na Širokom Brijegu i Zagrebu…  Iz Širokog Brijega stigli su i članovi obitelji Ive Paje Šuška čija je kćerka Marija udana za Švaljekovog sina Josipa.

Igor Rončević govorio je o liku i djelu velikog umjetnika te istaknuo:

-         Svojim likovnim jezikom stvarao je znatiželju na brojnim poljima i pravcima. Ona mu je bila alat za stvaranje svijeta u koji donosi vlastito djelo, vrlo osobno i jedinstveno u suvremenoj likovnoj umjetnosti.

Rončević je naglasio kako Švaljkova kreativnost otkriva nove sadržaje i motive i dodao:

-         Posljednje slike koje je zdušno izveo bio je ciklus prizora iz Čistilišta, optimističan i zagonetan.

Ivan Branko Inbrović s kojim je Švaljek studirao na zagrebačkoj ALU ističe to kako su se veselje življenja i humor ovog velikog umjetnika slijevali u njegove slike. Pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić Švaljeku je posvetio pjesmu u koju je utkao neke od naslova slika velikog slikara.

Antun Boris Švaljek, hrvatski slikar i grafičar, rodio se u Zagrebu 10. lipnja 1951. godine, diplomirao je 1974. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, bio suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića i Ljube Ivančića. Na početku svog rada bio je blizak grotesknoj figuraciji na tragu pop-arta, a potom je oblikovao vlastiti likovni izraz prožet ironijom. Imao je oko sto samostalnih izložbi, a sudjelova je na oko 600 skupnih izložbi! Dobitnik je niza priznanja,  bio je dragovoljac Domovinskog rata. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Kao dugogodišnji profesor na širokobriješkoj ALU sudjelovao je na brojnim likovnim kolonijama u Hercegovini koju je uz Zagorje, Zagreb i Dalmaciju smatrao svojim četvrtim zavičajem.  

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.