JESTE LI ZNALI

Spriječite klijanje krumpira, držite ga podalje od ovih namirnica...

Spriječite klijanje krumpira, držite ga podalje od ovih namirnica...
29.06.2022.
u 07:56
Pogledaj originalni članak

Većina ljudi krumpir drži u kuhinjskim ormarićima, no prema mišljenju stručnjaka, zbog blizine određenih vrsta voća i povrća, može prebrzo proklijati i izgubiti svoju čvrstinu i okus. Kako ga pravilno pohraniti da se ne bi pokvario već nakon nekoliko tjedana?

Kako piše Express, krumpir se nikada ne smije držati uz jabuke i luk jer je to štetno za njega. 

Naime, jabuke i luk ispuštaju mnogo plina etilena koji može uzrokovati klijanje krumpira, a uzrokuje i brže truljenje voća i povrćaČešnjak također ispušta dosta plinova pa ga treba držati podalje od krumpira. 

Krumpir se uvijek treba spremati na hladno i mračno mjesto. Najbolja mjesta su podrumi i garaže, a može se držati i u hladnijim ostavama. Ipak, nikada ga nemojte spremati u hladnjak jer je temperatura tamo preniska i pretvaraju krumpirov škrob u šećer, te mu mijenjaju okus. 

Također, najbolje ga je pohraniti u papirnatu vrećicu. Važno je da izbjegavate stavljati krumpir u plastične vrećice jer mu one onemogućavaju 'disanje' što uvelike skraćuje njegov rok trajanja, a osim papirnatih vrećica, možete ga držati i u plastičnim posudama ili kartonskim kutijama.

Nemojte micati klice iz krumpira sve do njegove pripreme, jer to isto može ubrzati njegovo propadanje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.