U nekim su krajevima snježne oborine žitelje ostavile i bez struje, a nove veće oborine najavljuju se od 5. veljače

Snijeg blokirao ceste u BiH, zbog visine nanosa neka sela odsječena, odgođena nastava...

24.01.2023.
u 12:36
Pogledaj originalni članak

Nakon prvog snježnog vikenda u ovoj godini, a možemo slobodno reći i u ovoj zimskoj sezoni, situacija se već jučer počela normalizirati u nizinskim predjelima BiH jer su kiša i rast temperatura ubrzano otapali snijeg. To je intenzivnije bilo u donjim dijelovima Hercegovine, gdje je idila brzo nestala, a nastale su veće količine vode koja je podigla vodostaje. No, pojavio se i jak vjetar. Tako su dane preporuke da se ne kreće preko Rakitna na Blidinje, a problemi su bili i na područjima Glamoča, Bosanskog Grahova, Tomislavgrada i Kupresa.

Nanosi snijega

U Bosanskom Grahovu o problemima je govorio načelnik Uroš Đuran. - Pokušali smo doći do sela Marikovci, međutim, zbog visine nanosa nismo uspjeli očistiti cestu. Veliki problem u čišćenju stvara i jak vjetar - ispričao je načelnik i potvrdio da je svu mehanizaciju izveo na teren. U Goraždu je nestalo struje, a na cesti je završilo i nekoliko stabala koja nisu mogla podnijeti veću količinu snijega. Iz istog razloga urušio se i krov na Kolektivnom centru Podhranjen. Pojavila se i opasnost od odrona kamenja na cesti, pa se apeliralo na vozače da voze maksimalno oprezno. GP Izačić zabranio je kretanja za teretna vozila s prikolicom i kamione zbog zimskih uvjeta na cesti. U Sarajevu je pak Zimska služba RAD donekle utišala nezadovoljnike koji su se žalili na njihov rad, ništa ne poduzimajući da pred njihovim kućama ili zgradama bude čisto, a neki koji su to i činili, bacali su snijeg na cestu. Tako su objavili i fotografije gdje su pojedinci očistili ispred kuće, ali tako što su snijeg prebacili na cestu, zbog čega im prijeti kazna. U Unsko-sanskoj županiji nastava je zbog tri dana padanja snijega odgođena do 30. siječnja. Kako stvari stoje, najviše se ipak ovom vremenu mogu radovati planine Blidinje, Kupres, Vlašić... Bh. meteorolog Bakir Krajinović objavio je prognozu do 7. veljače. - Nestabilne vremenske prilike u Bosni, praćene oborinama, zadržat će se do kraja siječnja, dok se u Hercegovini očekuje stabilnije vrijeme bez kiše. Na zapadu, jugozapadu te u središnjim i istočnim predjelima Bosne prognozira se susnježica i snijeg, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne moguće su slabe i povremene oborine u vidu kiše i susnježice.

Promjene temperature

Početkom veljače očekuje se stabilno vrijeme, a novo pogoršanje uz pojačan vjetar i oborine prognozira se od 5. veljače, i to diljem zemlje. Do 28. siječnja prognozirane vrijednosti temperatura zraka očekuju se u granicama uobičajenih za taj mjesec. Promjenu temperaturnog režima očekujemo od 29. siječnja pa sve do kraja prognoznog razdoblja. U Bosni tijekom ovog razdoblja minimalne temperature zraka kretat će se od -7 do -2, u Hercegovini oko -1 °C, a maksimalne u Bosni do 2, u Hercegovini do 7 °C - istaknuo je Krajinović.•

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.