stradanja u Varešu

Sjećanje na 139 poginulih te 10.000 Hrvata koji su u bijegu našli spas

Sjećanje na 139 poginulih te 10.000 Hrvata koji su u bijegu našli spas
26.10.2018.
u 10:41
Pogledaj originalni članak

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević razgovarao je s izaslanstvom Koordinacije udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata o organiziranju obilježavanja 25 godina od stradanja Hrvata Vareša. Program obilježavanja podijeljen je na dva dijela.

U petak, 2. studenoga, na Dušni dan, bit će položeno cvijeće na spomen-obilježjima u selima Kopijari, Borovica, Pržići, Višnjići te na spomenik poginulim pripadnicima vareške brigade HVO-a Bobovac koji se nalazi ispred župne crkve u Varešu.

U četvrtak, 8. studenoga vijenci će biti položeni na spomenik poginulim braniteljima u Varešu, nakon čega će biti služena sveta misa za poginule branitelje u crkvi sv. Mihovila u Varešu te će biti održana akademija povodom 25. godišnjice stradanja Hrvata Vareša. Tijekom sukoba HVO-a i Armije RBIH poginulo je 98 pripadnika HVO-a, ubijen je 41 civil, silovane su četiri žene.

Do temelja su spaljena i opljačkana dva vitalna hrvatska sela - Kopijari i Borovica, a gotovo 10.000 vareških Hrvata spas je pronašlo evakuacijom preko teritorija pod kontrolom Vojske RS-a. Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma dio hrvatskog stanovništva se vratio u Vareš, tako da sada, po popisu iz 2013. godine, u Varešu živi 2800 Hrvata. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr