Nakon više od dvije godine počeli ponovno s aktivnostima

Širokobriješki umirovljenici na grobu Časnog sluge Božjeg Petra Barbarića

Širokobriješki umirovljenici na grobu Časnog sluge Božjeg Petra Barbarića
22.07.2022.
u 16:48
Pogledaj originalni članak

Nakon više od dvije godine mirovanja zbog pandemije, članovi širokobriješke Udruge umirovljenika počeli su ponovno sa svojim aktivnostima, piše Večernji list BiH. Upravo su se vratili, puni dojmova, s izleta u Travnik, gdje su posjetili grob Časnog sluge Božjeg Petra Barbarića, mladog isusovca iz Hercegovine, koji je umro na glasu svetosti u travničkom sjemeništu 1897.

Uloga i važnost

Petar je rođen u selu Klobuku (zaselak Šiljevište), kod Ljubuškog, u hrvatskoj obitelji s devetero djece i pobožnim roditeljima. Djetinjstvo je proveo na paši s ovcama uz pobožne knjige. Kao trgovački pomoćnik, primljen je u sjemenište u Travniku sa željom da postane svećenik, uz pomoć bivšeg učitelja Tomislava Vuksana. Živio je vrlo pobožno. Govorio je da će radije umrijeti, nego uvrijediti Isusa. Preveo je s talijanskog jezika na hrvatski životopis Pavla Kolarića, bjelovarskog isusovca koji je umro u Rimu, na glasu svetosti. Razbolio se od tuberkuloze i umro kao učenik osmog razreda isusovačke gimnazije, položivši redovnički zavjet. Hrvati u Bosni i Hercegovini i manjim dijelom u Hrvatskoj utječu se njegovom nebeskom zagovoru.

Mnogo kulturnih društava nazvano je njegovim imenom. Pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Životopis mu je preveden na više jezika. Zemni ostaci prebačeni su 1998. u novu grobnicu sjemenišne crkve sv. Alojzija u Travniku. Papa Franjo je 18. ožujka 2015. odobrio dekret o priznavanju herojskih kreposti sluge Božjega Petra Barbarića.

Akcije i izleti

Kako tvrde u Udruzi, već su ranije počele aktivnosti umirovljenika raznim izletima. Tako su u travnju napravili izlet u Vepric kod Makarske, a u lipnju su sudjelovali na svetoj misi na Blidinju u povodu blagdana svetog Ante. - U planu je još nekoliko izleta, primjerice za Snježnu Gospu u Blidinje, Malu Gospu na Šćit, izlet u Uzdol i vjerojatno još neke izlete koje planiramo dogovoriti s našim umirovljenicima. To je ono najmanje što možemo ponuditi našim članovima kada su u pitanju izleti, ali tu je još dosta aktivnosti kojima pokušavamo našim članovima pomoći. Tako planiramo organizirati nabavu ogrjeva na rate, nabavu vakcina, pomoć pri liječenju u banjama, izlete na more tijekom ljetnih dana i druge aktivnosti - kaže predsjednica Udruge umirovljenika Slavka Hrkać. Inače, širokobriješka udruga umirovljenika jedna je od brojnijih udruga, poznata diljem BiH po svojim aktivnostima. Osim aktivnosti u obliku izleta te pomoći u liječenju i nabavi ogrjeva, najugroženiji članovi Udruge već godinama dobivaju i materijalnu pomoć za božićne blagdane.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.