Nakon više od dvije godine počeli ponovno s aktivnostima

Širokobriješki umirovljenici na grobu Časnog sluge Božjeg Petra Barbarića

22.07.2022.
u 16:48

Nakon više od dvije godine mirovanja zbog pandemije, članovi širokobriješke Udruge umirovljenika počeli su ponovno sa svojim aktivnostima, piše Večernji list BiH. Upravo su se vratili, puni dojmova, s izleta u Travnik, gdje su posjetili grob Časnog sluge Božjeg Petra Barbarića, mladog isusovca iz Hercegovine, koji je umro na glasu svetosti u travničkom sjemeništu 1897.

Uloga i važnost

Petar je rođen u selu Klobuku (zaselak Šiljevište), kod Ljubuškog, u hrvatskoj obitelji s devetero djece i pobožnim roditeljima. Djetinjstvo je proveo na paši s ovcama uz pobožne knjige. Kao trgovački pomoćnik, primljen je u sjemenište u Travniku sa željom da postane svećenik, uz pomoć bivšeg učitelja Tomislava Vuksana. Živio je vrlo pobožno. Govorio je da će radije umrijeti, nego uvrijediti Isusa. Preveo je s talijanskog jezika na hrvatski životopis Pavla Kolarića, bjelovarskog isusovca koji je umro u Rimu, na glasu svetosti. Razbolio se od tuberkuloze i umro kao učenik osmog razreda isusovačke gimnazije, položivši redovnički zavjet. Hrvati u Bosni i Hercegovini i manjim dijelom u Hrvatskoj utječu se njegovom nebeskom zagovoru.

Mnogo kulturnih društava nazvano je njegovim imenom. Pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Životopis mu je preveden na više jezika. Zemni ostaci prebačeni su 1998. u novu grobnicu sjemenišne crkve sv. Alojzija u Travniku. Papa Franjo je 18. ožujka 2015. odobrio dekret o priznavanju herojskih kreposti sluge Božjega Petra Barbarića.

Akcije i izleti

Kako tvrde u Udruzi, već su ranije počele aktivnosti umirovljenika raznim izletima. Tako su u travnju napravili izlet u Vepric kod Makarske, a u lipnju su sudjelovali na svetoj misi na Blidinju u povodu blagdana svetog Ante. - U planu je još nekoliko izleta, primjerice za Snježnu Gospu u Blidinje, Malu Gospu na Šćit, izlet u Uzdol i vjerojatno još neke izlete koje planiramo dogovoriti s našim umirovljenicima. To je ono najmanje što možemo ponuditi našim članovima kada su u pitanju izleti, ali tu je još dosta aktivnosti kojima pokušavamo našim članovima pomoći. Tako planiramo organizirati nabavu ogrjeva na rate, nabavu vakcina, pomoć pri liječenju u banjama, izlete na more tijekom ljetnih dana i druge aktivnosti - kaže predsjednica Udruge umirovljenika Slavka Hrkać. Inače, širokobriješka udruga umirovljenika jedna je od brojnijih udruga, poznata diljem BiH po svojim aktivnostima. Osim aktivnosti u obliku izleta te pomoći u liječenju i nabavi ogrjeva, najugroženiji članovi Udruge već godinama dobivaju i materijalnu pomoć za božićne blagdane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?