izbjegnite to

Šest stvari u domu koje mogu biti okidači za dodatni stres

Foto: Profimedia
Šest stvari u domu koje mogu biti okidači za dodatni stres
05.03.2021.
u 21:18
Pogledaj originalni članak

U ovo vrijeme pandemije i potresa, nikome od nas ne trebaju dodatni izvori stresa. Naši domovi bi trebali biti oaze mira u kojima ćemo puniti baterije, ali da bi to uistinu i bilo tako na neke stvari trebate obratiti pažnju. 

Nered

Loša organizacija i nered, poput razbacanog kreveta i nagomilanog posuđa, obično uzrokuju stres, kaže Cecille Ahrens, psihoterapeutkinja koja vodi podcast o mentalnom zdravlju 'Get Mental', prenosi 24sata.hr. 

Mark Loewen, terapeut i osnivač LaunchPad savjetovanja, prethodno je za Insider rekao da nered našem umu daje više vizualnih informacija za obradu.

- Oslobađanjem prostora dajete i svom umu predah - rekao je.

Zbog toga Ahrens u svom domu održava minimalni nered i redovito se rješava "stvari koje su potrgane, više joj ne služe ili joj ne donose vrijednost u životu".

Nedovoljno osvijetljenje

Terapeutkinja Weena Cullins kaže da je ponekad teško obaviti neke stari u sobama u kojima nema dovoljno svjetla, a problem mogu biti i prejake žarulje, koje se ne mogu prigušiti.

- Važno je shvatiti funkciju svake sobe i za svaku kupiti odgovarajuće svjetlo. Dodavanje svjetla u mračne prostorije, može smanjiti stres koji takve sobe mogu proizvoditi - rekla je.

Ahrens je dodala da je važno imati i dosta sunčevog svijetla, a savjetuje i tonove zelene, koja smiruje.

Pretrpani prostor

Raspored prostorija u domu nekad je presudan u tome koliko prostor može generirati stresa.

- Otvoreni prostori mogu pomoći da se opustimo, dok uske i male prostorije, pogotovo ako još nemaju i prozor, mogu biti uzrok tjeskobe i pokrenuti napadaje panike - kaže Ahrens.

Ukoliko živite u prostoru s vrlo malo prirodnog svjetla, obavezno svaki dan provedite neko vrijeme vani na suncu.

Odmarate i radite u istom prostoru

- Tijekom prošle godine mnogima je postalo teško odvojiti posao i privatni život, a isto je tako bilo i sa prostorom za rad kod svih onih koji su počeli raditi od kuće. Bitno je napraviti poseban prostor za rad kod kuće, a koji nije isti onaj gdje inače odmarate ili spavate jer ne želite da vaš mozak mjesto na kojem odmarate povezuje sa stresom s posla - rekla je terapeutkinja Ariel Sank.

Čuvate stare i istrošene stvari

- Zastarjeli dekor i istrošeni namještaj mogu biti okidači stresa. Kada se okružimo stvarima koje ne djeluju umirujuće, jednostavno nam neće biti ugodno u takvom prostoru - upozorila je Ahrens.

Ne gasite televiziju dok ju ne gledate

- Nisu svi zvukovi neugodni ili stresni, ali treba obratiti pažnju na one koje zbog kojih se ne osjećate ugodno - kaže Ahrens.

Objasnila je da vam je možda ostao upaljen televizor na kojem su vijesti dok vi radite nešto sasvim drugo i da vam to može biti okidač za stres, kojeg možda niste ni svjesni.

- Napravite eksperiment, pokušajte nešto raditi dok vam je u pozadini upaljen televizor, a onda radite to isto dok je ugašen. Vidjet ćete da ćete se bolje osjećati ako u pozadini ne slušate koliko ima novih oboljelih ili slično. Ukoliko vam trebaju neki zvukovi dok radite, pustite si umirujuću glazbu - zaključio je Loewen za Insider.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.