OLAKŠAJTE SI

Savjeti gastroenterologa za dane kad vas muči nadutost: Tekućina, šetnje, Epsom sol...

Foto: shutterstock
Savjeti gastroenterologa za dane kad vas muči nadutost: Tekućina, šetnje, Epsom sol...
02.09.2021.
u 09:00
Nadutost može biti povezana i s neravnotežom u crijevnoj flori, bakterijama i drugim mikroorganizmima koji žive u crijevima i pomažu probaviti hranu
Pogledaj originalni članak

Nekoliko je čestih mogućih uzroka nadutosti: previše plina ili problemi s kretanjem plina, disfunkcija crijeva, PMS ili intolerancija na hranu, kaže dr. Ashkan Farhadi, gastroenterolog u Medicinskom centru MemorialCare Orange Coast u Kaliforniji, a za nadutost koja se javlja povremeno ima nekoliko savjeta: 

Šetnje

Šetnja može pomoći kod nadutosti jer potiče probavni sustav da se pokrene, a istraživanje je pokazalo i da ljudi koji redovito vježbaju rijeđe imaju plinove nakupljanjene u crijevima od onih koji ne vježbaju.  

Epsom slana kupka 

Epsom sol se koristi za ublažavanje stresa koji često utječe i na crijeva i može usporiti kontrakcije mišića, pa će kupka tijelu pomoći da se oslobodi hrane u crijevima, kaže Farhadi.

Probavni enzim ili probiotik

Nadutost može biti povezana i s neravnotežom u crijevnoj flori, bakterijama i drugim mikroorganizmima koji žive u crijevima i pomažu probaviti hranu, pa ponekad pomažu i dodaci prehrani poput probavnih enzima, probiotika i prebiotika. 
- Istraživanja su povezala određene vrste probiotika sa smanjenjem plinova i nadutosti, pa potražite probiotike koji sadrže bakterije Bifidobacterium lactis HN019, Bifidobacterium lactis Bi-07 i Lactobacillus acidophilus NCFM.- savjetuje dr. Farhadi za Mind Body Green. 

Puno vode 

Dehidracija uzrokuje tvrđu stolicu u crijevima zbog koje se možete osjećati naduto, kaže Farhadi i muškarcima preporučuje da dnevno unose ukupno oko 15 šalica tekućine, a ženama oko 11 šalica.

Hrana bogata vlaknima, ali umjerene količine 

Iako većina ljudi vjeruje da su namirnice bogate vlaknima dobre za zdravlje jer pomažu u rastu zdravih bakterija, one istodobno mogu potaknuti i rast loših bakterija, što može proizvesti više plinova i uzrokovati nadutost, objašnjava dr. Farhadi i preporučuje prvo konzumaciju manje količine vlakana, a onda polako povećavanje, da se postigne tolerancija. 

Kako se dugoročno boriti protiv nadutosti 

Važno je obratiti pozornost na prehranu i kako se osjećate nakon što pojedete određenu hranu, rekao je Farhadi, a savjetuje i izbjegavanje sirove hrane nakon 16 sati, jer obično sadrži mnogo vlakana. - Isto tako, može pomoći i da jedete sporije, da hrana dobro sažvačete i da ne jedete kasno navečer - dodaje, a dobro je i konzumirati namirnice koje smanjuju nadutost, poput krastavaca, avokada, đumbira i jogurta. Ako vam je nadutost stalni problem, Farhadi savjetuje posjet liječniku koji će savjetovati konkretne promjene u prehrani ili test za intoleranciju na hranu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.