Intervju, Zora Dujmović

Sarajevu je pripalo više od 50% ukupnih sredstava namijenjenih za kulturu

Sarajevu je pripalo više od 50% ukupnih sredstava namijenjenih za kulturu
16.01.2017.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Kultura i sport u većini zemalja zauzimaju najvažnija mjesta u društvenom životu, a ulaganja upravo u kulturu i sport državni su prioriteti. O nužnosti reforme kulturnog sektora, pozicioniranju kulture u središte medijskoga prostora, pokrenutim projektima, ali i problemima, buri koju je izazvala raspodjela novca razgovarali smo sa Zorom Dujmović, ministricom kulture i sporta Federacije BiH.

Večernji list BiH: Ministrice Dujmović, kako ocjenjujete stanje u kulturi na području Federacije BiH?

- Bosanskohercegovačka javnost, kao i cijela regija, uzburkana je aktualnim teškim političkim događajima koji su zasjenili sva druga društvena zbivanja. U takvim okolnostima, po običaju, i kultura stradava. Inače, stoji činjenica kako je već odavno kultura zapostavljena: malo je novca u kulturi, slaba kadrovska popunjenost, organiziranost u sektoru kulture je nadmašena. To su samo neki problemi koji utječu na kvalitetu kulturnog proizvoda, odnosno djelovanja.

Večernji list BiH: Možete li objasniti kako aktualni politički događaji utječu na stanje u kulturi?

- Ne utječu baš izravno, ali posljedice nesređenog političkog stanja itekako se odražavaju na stanje u sektoru kulture. Zakonodavne i izvršne vlasti su najvećim dijelom svog djelovanja zauzete rješavanjem političkih pitanja oko kojih se već godinama ne može postići dogovor. Kad bi se, primjerice, više vremena, pameti i dobronamjernosti utrošilo na poboljšanje stanja u gospodarstvu, bilo bi i više potpore za kulturu.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.