Sad je vrijeme da napravite lemon curd – predivnu kremu citrusnog okusa

Foto: Nina Mrvica
Sad je vrijeme da napravite lemon curd – predivnu kremu citrusnog okusa
18.01.2023.
u 10:59
Pogledaj originalni članak

Osnova curda su jaja, šećer, limun i maslac. Limun možete zamijeniti bilo kojim citrusom i dobit ćete jednako ukusnu kremu. Gastroblogerica Nina Mrvica uvijek ga radi s limunima i narančama jer njih nabavlja domaće. Kada radi curd s narančama, smanji količinu šećera u kremi jer su slađa vrsta citrusa od limuna. Za izradu curda Nina toplo preporučuje korištenje domaćih, provjerenih citrusa. Naribana korica je važan dio recepta i daje posebnu aromu kremi. Ako nemate domaće citruse, tada vam savjetujemo da koricu zamijenite limun šećerom. Ovo je najbolji recept za curd koji ćete ikada dobiti, kaže Nina koja ga već dugo koristi u pripremi svojih božanstvenih slastica.

Lemon curd (krema od limuna)

Sastojci:

  • 4 jaja L veličine
  • 200 g šećera
  • 120 ml svježeg soka od limuna (jedan do dva limuna)
  • korica jednog cijelog limuna
  • 90 g maslaca na kockice

Priprema:

Jaja i šećer stavite u srednje veliki lonac. Pjanjačom ih kratko izradite. Dodajte sok i koricu limuna te kockice maslaca. Na srednje jakoj vatri kuhajte curd dok ne postignete željenu gustoću. To ćete najbolje provjeriti ako malo curda stavite na žlicu. Po sredini pređite prstom, ako se curd ne poveže, već je crta i dalje vidljiva, dovoljno je gust. Curd prebacite u sterilizirane staklenke i ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi kako bi se ohladio. Ohlađeni curd držite u hladnjaku i potrošite unutar 14 dana.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.