Intervju Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH

S HDZ-om BiH je dobra suradnja, znamo rješavati razilaženja

Foto: VL FOTO
S HDZ-om BiH je dobra suradnja, znamo rješavati razilaženja
22.04.2015.
u 09:57
Nekada ima manje komunikacije i nerazumijevanja, nekad teško dođemo do Komšića, ali vjerujemo da će se to promijeniti, kazao je Izetbegović
Pogledaj originalni članak

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za televiziju N1 dotaknuo se mnogih tema, od vanjske politike Predsjedništva do europskog puta koji je važan za čitavu BiH. Istaknuo je i kako postoji intenzivnija suradnja BiH s Hrvatskom nego sa Srbijom, ali kako vjeruje da će se i ta nedovoljno intenzivirana suradnja uskoro poboljšati.

Potvrdio je i da u Predsjedništvu BiH vlada dobro ozračje koje se pozitivno reflektira na ostatak države. - Iz Predsjedništva BiH dolaze dobri signali. Usvojili smo više od stotinu odluka konsenzusom, a najvažnija je izjava o opredijeljenosti BiH za europsku budućnost. Od ovog saziva Predsjedništva očekujem još veću učinkovitost, istaknuo je Izetbegović. O vanjskoj politici Predsjedništva kazao je kako se ona vodi konsenzusom, jednom otvorenošću i međusobnom suradnjom, kao i sa suradnjom s partnerima na međunarodnoj sceni. Što se tiče imidža BiH u svijetu, kazao je kako on nije dobar kako zbog onog što se događalo tijekom rata, tako i nakon rata, ali i da je MZ umorna jer nema dogovora i pomaka u nekim stvarima.

Naglasio je i kako se bh. političare ne može staviti u isti koš jer jedni su skloniji kompromisu, drugi ne, kao i to da neki rade antidaytonske postupke protiv BiH. O mladima koji idu na strana ratišta kazao je: - Ovo je njihova zemlja, naš rat je, hvala Bogu, završen. Mladi trebaju pomoći svojoj zemlji, svojoj obitelji, poštovati svoje zakone. Nema prečice u vjeri, teže je za nju živjeti, nego umrijeti, zato neka ne idu prečicom, zaključio je. O koaliciji s HDZ-om BiH i DF-om rekao je sljedeće: - Koalicija se uhodava. HDZ je veoma iskusna stranka i ta suradnja je dosta dobra. Imamo različita viđenja u nekim stvarima, ali znamo te stvari rješavati i praviti neka srednja rješenja i kompromise.

DF je nova stranka koja je s entuzijazmom ušla u jedan težak proces. Nositi vlast u ovom trenutku u BiH je riskantno i potrebna je hrabrost, a ta nova stranka je ima, kazao je Izetbegović koji očekuje i brže rješavanje dogovora s Komšićem. - DF - SDA je bosansko-bošnjačka komponenta u vlasti koja ima skoro identičnu političku agendu. Nekada ima manje komunikacije i nerazumijevanja, nekad teško dođemo do Komšića, ali vjerujemo da će se to promijeniti, kazao je. Rezoluciju SNSD-a o samostalnosti RS-a nazvao je neodgovornom, sebičnom i riskantnom. SNSD i Dodik imaju ozbiljnih problema i nemaju odgovor na socijalno ekonomsku situaciju koja je sve teža u RS-u pa po tko zna koji put kreću s ovim virtualnim temama, zaključio je član Predsjedništva Izetbegović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

CO
cope
19:43 22.04.2015.

Lopovi na lopovskom zadatku se lako dogovore,ima mali razilazenja samo u podjeli pljena,ali I to se rjesava kompromisom.

BR
brodarevac
11:16 22.04.2015.

njih dvojica se dobro razumiju "voda" ih je izbacila na površinu zadnjih decenija i ne skidaju se sa leđa ovog jadnog naroda dok mu polednju paru ne izvade iz džepa. Oni toliko imaju da je za njih politika "hobi" u kojem uživaju na račun drugih.