Aktivna sva gradilišta

Recesija neće utjecati na gradnju Koridora, trenutno u izgradnji 38,5 km, evo kojih

Foto: ilustracija
Recesija neće utjecati na gradnju Koridora, trenutno u izgradnji 38,5 km, evo kojih
29.05.2020.
u 21:53
Pogledaj originalni članak

Pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku izgradnje Koridora Vc. Trenutno je u izgradnji 38,5 kilometara autoceste, rekao je u intervjuu za Dnevni avaz Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa BiH.

- Aktivna su sva gradilišta, a riječ je o gradilištima Vranduk - Ponirak, Ponirak - Vraca, Vraca - Donja Gračanica, Klopče - Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna - Počitelj i Počitelj - Zvirovići. U tijeku su i radovi prve faze na izgradnji brze ceste Prača - Goražde (tunel Hranjen) dužine 5,5 kilometara te radovi na rehabilitaciji regionalne ceste R425a na dionici Tromeđa - Zvirovići u dužini od 5,8 kilometara. Do studenoga će se završii i pustiti u promet novih 11 kilometara autoputa. Radi se o dionicama Drivuša - Klopče, Klopče - Donja Gračanica i o dijelu dionice Donja Gračanica - Vraca. Time će biti kompletirana zaobilaznica oko Zenice, objasnio je Mitrović.

Kaže kako najavljena recesija neće utjecati na gradnju autoputeva u BiH.

- Izgradnja dionica autoceste na Koridoru Vc se nastavila u punom obimu bez značajnih poteškoća do sada. Za sve dionice autoceste na Koridoru Vc koje su u izgradnji osigurani su vanjski izvori financiranja, odnosno one se financiraju putem kreditnog okvira zaljučenog s međunarodnim financijskim institucijama te bespovratnim sredstvima Europske unije, kaže Mitrović.

Kada je u pitanju autocesta Sarajevo - Beograd, kaže kako će se razvoj cestovne infrastrukture u FBiH u narednom razdoblju zasnivati na projektima izgradnje novih cesta visokog ranga.

- Transportna strategija FBiH navodi kako FBiH, sa stanovišta prometa i geografskog povezivanja, karakterizira izražena potreba za novim modelima i ciklusima investicija. Strateški značaj autoceste Sarajevo - Beograd za Federaciju i BiH se ogleda kroz podršku sveopćeg razvoja gravitacijskog područja autoceste i cijele države, kao i razvoj prioritetnih gospodarskih grana, ravnomjerni regionalni razvoj, porast zaposlenosti i pozitivan utjecaj na demografski razvoj, rekao je.

- Autocesta će, također, omogućiti povezivanje BiH s europskim prometnim sustavom, ojačati tranzitnu ulogu BiH, doprinijeti uklanjanju uskih grla u prometnoj infrastrukturi, omogućiti bolji protok ljudi i roba, povećati sigurnost prometa te povećati mobilnosti stanovništva, naglasio je Mitrović.

Naplata cestarina drastično je pala, Mitrović ističe kako je ukupno smanjenje prihoda od naplate cestarine u posljednja tri mjeseca (veljača, ožujak i travanj) bilježi pad za 24,7 posto, što za izravnu posljedicu ima smanjenje prihoda „Autocesta FBiH“.

- U ovisnosti od budućih kretanja - prije svega dužine trajanja oporavka i vraćanja na razinu gospodarskog razvoja koji je bio prije novonastale situacije, moći će se preciznije izmjeriti utjecaj na financiranje obveza.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.