jeste li ga probali

Recept za klasični tarte Tatin – jednostavno i preukusno francusko čudo

Recept za klasični tarte Tatin – jednostavno i preukusno francusko čudo
18.04.2021.
u 10:28
Pogledaj originalni članak

Što ovu poslasticu čini tako posebnom?

Čak i ako vam korica ne ispadne savršeno, ako se i lomi kada ju okrenete, čak i ako punjenje nije savršeno centrirano, i dalje će se raditi o jednom od najboljih kolača kojeg ste jeli, piše Ordinacija.hr. 

Jabuke u karameliziranom umaku će prekriti bilo kakvu manu kolača, a uostalom on i mora izgledati malo „rustikalno“.

Potrebna vam je okrugla tava koja smije u pećnicu ili posuda za pečenje kolača, tanjur za posluživanje i nožić za guljenje jabuka.

 

Potrebni sastojci:

  • 6 jabuka, malo kiselijih
  • 1 prhko tijesto za pitu (možete ga pripremiti i sami, a može i lisnato tijesto)
  • 8 žlica maslaca
  • 200 g šećera
  • Malo soli
  • Sladoled za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

Ogulite i narežite jabuke na četvrtine.

Tijesto za pitu razvucite i stavite u hladnjak dok pripremate ostale sastojke.

Rastopite maslac i dodajte šećer, plamen neka bude srednji. Pričekajte da se pretvori u sirup.

Dodajte jabuke umaku i posipajte s malo soli.

Kuhajte jabuke dok ne postanu karamelizirane, a umak postane taman. Ponekad jabuke okrečite kako bi potpuno bile obložene sirupom.

U posudu za pečenje posložite jabuke te izvadite tijesto iz hladnjaka i prekrijte ih. Malo izbušite vilicom kako se ne bi zadržala tekućina.

Pecite oko 20 minuta te izvadite van da se malo ohladi.

Nožem odvojite kolač od ruba i stavite tanjur za posluživanje preko posude u kojoj se pekao kolač i preokrenite tavu tako da jabuke budu na gornjoj strani kada kolač bude na tanjuru.

Poslužite uz sladoled.

 

Dobar tek!

 

Shutterstock
Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.