jeste li ga probali

Recept za klasični tarte Tatin – jednostavno i preukusno francusko čudo

18.04.2021.
u 10:28

Što ovu poslasticu čini tako posebnom?

Čak i ako vam korica ne ispadne savršeno, ako se i lomi kada ju okrenete, čak i ako punjenje nije savršeno centrirano, i dalje će se raditi o jednom od najboljih kolača kojeg ste jeli, piše Ordinacija.hr. 

Jabuke u karameliziranom umaku će prekriti bilo kakvu manu kolača, a uostalom on i mora izgledati malo „rustikalno“.

Potrebna vam je okrugla tava koja smije u pećnicu ili posuda za pečenje kolača, tanjur za posluživanje i nožić za guljenje jabuka.

 

Potrebni sastojci:

  • 6 jabuka, malo kiselijih
  • 1 prhko tijesto za pitu (možete ga pripremiti i sami, a može i lisnato tijesto)
  • 8 žlica maslaca
  • 200 g šećera
  • Malo soli
  • Sladoled za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

Ogulite i narežite jabuke na četvrtine.

Tijesto za pitu razvucite i stavite u hladnjak dok pripremate ostale sastojke.

Rastopite maslac i dodajte šećer, plamen neka bude srednji. Pričekajte da se pretvori u sirup.

Dodajte jabuke umaku i posipajte s malo soli.

Kuhajte jabuke dok ne postanu karamelizirane, a umak postane taman. Ponekad jabuke okrečite kako bi potpuno bile obložene sirupom.

U posudu za pečenje posložite jabuke te izvadite tijesto iz hladnjaka i prekrijte ih. Malo izbušite vilicom kako se ne bi zadržala tekućina.

Pecite oko 20 minuta te izvadite van da se malo ohladi.

Nožem odvojite kolač od ruba i stavite tanjur za posluživanje preko posude u kojoj se pekao kolač i preokrenite tavu tako da jabuke budu na gornjoj strani kada kolač bude na tanjuru.

Poslužite uz sladoled.

 

Dobar tek!

 

Shutterstock
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?