INTERVJU: STANA BURIĆ

Razvijati i njegovati korijen zajedništva

Razvijati i njegovati korijen zajedništva
02.07.2020.
u 21:37
Najveći problem s kojim ćemo se susresti je kako zaštiti granice BiH od novog vala migranata. Do sada smo imali negativna iskustva i svi pokazatelji idu u prilog tezi kako će bh. granica s istočnim susjedima ostati propusna i nezaštićena. Ovo otvoreno pitanje najveći je prioritet za suradnju s nadležnim tijelima RH.
Pogledaj originalni članak

Stana Burić, 4. na listi HDZ-a za 11. izbornu jedinicu na predstojećim izborima za Sabor RH, dolazi iz općine Ravno. Trenutačno je zastupnica u Skupštini HNŽ-a. O brojnim temama govori u intervjuu za Večernji list BiH.

Birači u 11. izbornoj jedinici u subotu i nedjelju birat će tri zastupnika za Hrvatski sabor koja će predstavljati Hrvate iz BiH i dijaspore. Na visokom ste 4. mjestu na listi HDZ-a?

Dolazim iz općine koju su prvu oslobodili hrvatski bojnici u BiH. Pokojni prvi predsjednik Franjo Tuđman i general Janko Bobetko znali su koliki je strateški interes osloboditi i sačuvati prostor Ravnog za obranu, ali i strateški značaj cijelog područja juga Hrvatske. Diplomirala sam na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku, smjer turizam. Od 1985. borim se za opstojnost Hrvata u jugoistočnoj Hercegovini. Rat me zatekao u Ravnom, gdje sam radila i živjela. U jednom trenutku cijela obitelj, kao i svi Hrvati tadašnje općine Trebinje, ostala je bez svega. To me nije obeshrabrilo da ostanem na ovim prostorima sa svojim narodom u borbi za opstojnost. Bez obzira na zdravstveno stanje, nisam se nikamo odselila, ostala sam ovdje, uz svoje, uz HV i HVO, sve ratno vrijeme. Tu sam bila i u vrijeme okupacije i u vrijeme oslobađanja i zato dobro razumijem krik naših branitelja za pravdom i zaustavljanjem njihovih ponižavanja. Tu sam bila i u vrijeme formiranja Općine Ravno i osposobljavanja institucija. Cijeli svoj radni vijek posvetila sam poboljšanju životnog standarda na hrvatskim prostorima kako bi se sačuvali Hrvati u BiH.

Po čemu se lista HDZ-a razlikuje od drugih listi i koji je motiv za vaš angažman?

Ponosna sam što sam na 4. mjestu liste HDZ za 11. izbornu jedinicu. Počašćena sam činjenicom što su moj rad u lokalnoj zajednici i politička aktivnost na otvorenim pitanjima Hrvata BiH prepoznati i što imam priliku isti taj model ponašanja prenijeti na višu razinu i instituciju Sabora RH koji može naše probleme i interese kvalitetno aktualizirati i, vjerojatno, riješiti. Apsolutno podržavam program HDZ-a za izbore jer u ovom četverogodišnjem mandatu učinjeni su brojni pozitivni potezi: Deklaracija o položaju Hrvata u BiH te europskom putu BiH, povećana sredstva za financiranje strateških programa, povećan broj stipendija, preko raznih programa i udruga uvezani su Hrvati u dijaspori, hrvatski branitelji dobili su nove mogućnosti za ostvarivanje svojih prava, izravno financiranje Sveučilišta i SKB-a Mostar. Na prijedlog zastupnika HDZ-a iz BiH izmijenjen je Zakon o doplatku na djecu, čime je omogućeno da roditelji koji rade u RH, a čija djeca imaju prebivalište u BiH, imaju pravo na doplatak. Samo HDZ i Vlada premijera Plankovića razumiju konkretne probleme i potrebe Hrvata u BiH.

Što su glavne točke programa te onog za što se planirate zalagati i što će vam biti u fokusu? Što obećavate biračima?

Ako mi se ukaže povjerenje, zalagat ću se da se sredstva koja su ulagana u prosvjetne i kulturne institucije uvećaju i preusmjere u gospodarstvo na području gdje žive Hrvati u BiH kako škole, kazališta i dvorane ne bi ostale prazne. Zauzet ću se za nastavak pomoći SKB-u Mostar i SUM-u te za sve ostale projekte od značaja za Hrvate. Da bismo ostali i opstali na ovom području, osim programa koji provodi Vlada RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, programu bih dodala nešto mojih sugestija i točaka za koje ću se zalagati: izmijeniti Zakon o doplatku na djecu i omogućiti prava za djecu Hrvata koji žive u BiH i Vojvodini, koji pohađaju školu u ovim državama; sufinancirati otkup poljoprivrednih proizvoda koje Podravka otkupljuje od Hrvata u BiH i Vojvodini ili omogućiti poljoprivredne poticaje Hrvatima u BiH i Vojvodini; omogućiti hrvatskoj dijaspori dopisno glasovanje; pomoći u pravičnom rješenju problema vodne naknade prema Hrvatima u BiH iz Buškog blata i HE Plat, sukladno zakonima u FBiH; zaštita životne sredine s naglaskom ekološkog problema isušivanja Hutova blata i doline Neretve, koji se događa preusmjeravanjem vode rijeke Trebišnjice u HE Plat, bolja suradnja pri dobivanju i realizaciji prekograničnih projekata iz EU-a; poboljšanje gospodarske klime, tako da država prestane biti najpoželjniji poslodavac; organiziraniju suradnju u protupožarnoj zaštiti i obrani od poplava; ozbiljnije uključivanje i sudjelovanje RH u izgradnji cestovne povezanosti u hrvatskim područjima BiH; otvaranje hrvatskih konzulata u Orašju i Subotici; osnaživanje veze RH s iseljeničkom Hrvatskom. Jedan od načina je proširenje liste na najmanje 10 zastupnika, s rasporedom pripadnosti mandata po svjetskim regijama gdje žive naši iseljenici.

Zastupnica ste u Skupštini HNŽ-a, koja su vaša postignuća?

Drugi mandat sam u Skupštini HNŽ-a, a moji kolege znaju koliko sam aktivna i uporna. Nisam tražila niti mogla birati invalidnost, ali izabrala sam način života s njom, tako sam postala mentalno jaka i uporna osoba. Socijalna osjetljivost i pomoć običnim malim ljudima moj je životni stil. Obnovili smo mnoge obiteljske objekte, infrastrukturu, poljoprivredna gospodarstva, turistički sektor... Općina Ravno jedno je od rijetkih područja koje privlači nove obitelji. Volonterski radim u Općini Ravno na projektima fondova EU-a te imam bogato iskustvo na njima i visok postotak uspješnosti realizacije.

Zašto ste vi bolji izbor od ostalih listi u ovoj 11. izbornoj jedinici, što novo nudite?

Zbog svih nedaća, ali i sreće koji su dočekali stvaranje Hrvatske, trebamo razvijati i njegovati korijen zajedništva, koji je izložen dugotrajnom razbijanju i uništavanju. Danas je posebno snaga materijalnog dobra nadmoćna nad duhovnim nasljeđem i identitetom. Izađite, sudjelujte u demokratskim procesima, ne odustajte od svojih prava i sloboda, za koje su mnogi životi položeni, dragovoljno žrtvovani. Učinimo od sebe koliko možemo, dogodit će se promjene na dobro. Zastupam svoj narod, zalažem se za njegovu dobrobit, narod je stariji od svih režima, narod je povijest, narod je budućnost, a svaki čovjek svojim djelima, dostojanstvom i moralom sudjeluje, gradi stazu dobrote, mira i ljudskog dostojanstva. Sigurna sam da prepoznajete program HDZ-a, pa vas molim da nas podržite svojim glasom kako bismo nastavili svoj rad na dobrobit hrvatskog puka.

Što je konkretno urađeno od pomoći Vlade RH u općini Ravno?

Preko Ureda za Hrvate izvan RH i izravno preko Vlade kontinuirano se pomaže opstojnost Hrvata u BiH. Ovo je dio pomoći za Hrvate u općini Ravno: obnova krova na zgradi Doma zdravlja te financiranje nabave medicinske opreme (sanitetsko vozilo, laboratorij...), izgradnja kuće za djecu bez roditelja, u kojoj danas živi višečlana obitelj, izgradnja stambeno-poslovne zgrade u cilju demografskog oporavka, rješavanje vodoopskrbe (izgradnja crpne postaje Turkovići, podsustav Turkovići – Trebinja).

Budući da je Ravno granično područje prema RH i jugu Hrvatske, s kakvim se sve izazovima suočavate?

Mnoštvo je izazova jer općina ima gotovo 80 km granice i izravno povezuje prostor Dubrovnika prema istočnoj, južnoj, pa donekle i zapadnoj Hercegovini. Uspostavili smo odličnu suradnju s Međudržavnim povjerenstvom za granice i Graničnom policijom kako bismo olakšali protočnost. Općina ima ogroman infrastrukturni i prometni potencijal uzmemo li i Neum kao jedinu bh. općinu na moru. Nakon ulaska RH u EU 1. srpnja 2013. morali smo pronaći modele kako bismo Ravno na neki način integrirali u nove okolnosti.

Spomenuli ste Dubrovnik, može li taj potencijal dobrosusjedskih odnosa imati značaj i za vašu općinu?

Apsolutno da može i ta suradnja već je na zavidnoj razini. Prekogranična suradnja kroz IPA program već je napravila institucionalnu povezanost na obostrano zadovoljstvo. Južni dio općine, koji se odnosi na Ivanicu i projekt vodoopskrbe, je primjer konkretnog projekta. Odvodni sustav koji treba riješiti problem podzemnih voda jedna je od stvari koje bih izdvojila.

Uz turizam kao ključnu granu, što biste još izdvojili?

Poljoprivredni potencijal. Ruralni turizam ima toliko potencijala i Ravno može biti predvodnik takve ponude koja će se naslanjati na Dubrovnik i Neum. To bi bio turistički spoj Hercegovine i Dubrovnika. Poticajima poljoprivrednim proizvođačima želimo napraviti pretpostavke za dugoročan razvoj grane koja je prepoznata u europskim okvirima.

Kakvo je stanje u Ravnom po pitanju odlazaka i utječu li projekti koje ste spomenuli da se taj trend mijenja?

Strategija razvoja Ravnog usvojena prošle godine temeljena je upravo na stvaranju perspektive za mlade u općini, ali i privlačenju mladih s prostora drugih općina i gradova. Pomoć mladim obiteljima subvencioniranjem stambenog zbrinjavanja, potporom kroz prvo radno iskustvo i naknadama za prvo, drugo i treće dijete u obitelji želimo potaknuti pozitivne demografske i populacijske trendove. Sav potencijal u turizmu, ruralnom turizmu i poljoprivredi izravno staviti u tu funkciju.

Što su najveći problemi, ali i interesi od važnosti?

Najveći problem s kojim ćemo se susresti je kako zaštiti granice BiH od novog vala migranata. Do sada smo imali negativna iskustva i svi pokazatelji idu u prilog tezi kako će bh. granica s istočnim susjedima ostati propusna i nezaštićena. Ovo otvoreno pitanje najveći je prioritet za suradnju s nadležnim tijelima RH. Sljedeći je izgradnja Jadransko-jonskog koridora, koji će prema Dubrovniku ići kroz Hercegovinu, i izgradnja sjecišta s koridorom Vc je i idealno mjesto za izgradnju poduzetničke zone na najvećem koridorskom sjecištu JI Europe. Blizina luke Ploče i Zračne luke Mostar za transport robe daje nam realne mogućnosti za privlačenje velikih tvrtki iz Europe i Kine, a suradnja s RH pristup fondovima EU-a. Realne brojke mogućih novozaposlenih u takvoj poduzetničkoj zoni mjere se u tisućama, a razvoj svih ostalih servisa i djelatnosti za takvu zonu također je izuzetno značajan.

Vaša poruka biračima?

Drage Hrvatice i Hrvati, nemojte sjediti prekriženih ruku, učinite koliko možete za dobrobit svog naroda i hrvatskih naraštaja. Odvojite vremena za istraživanje i razmišljanje o tomu koga izabrati, kome dati glas, a posebno o važnosti odziva na izbore. Mnogima treba objasniti višestruki značaj (povijesni, teritorijalni, kulturni, znanstveni...) prirodne cjeline koja je jedinstven korijen života hrvatskog naroda na ovim prostorima. Budućnost i status Hrvata izvan RH može biti bolji. Sigurno neće biti bolji ako o njima budu odlučivali ljudi kojima se hrvatstvo može izmjeriti u kunama. Odvojite vremena i za to, zaokružite listu broj 7, listu HDZ-a za 11. izbornu jedinicu. Za jaču Hrvatsku i bolji položaj Hrvata u BiH! •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

HA
Habuhabuhabu
07:28 03.07.2020.

Zavrsila fakultet, a prvo sto progovori je o «hrvatskim prostorima»?!? Pa zato joj nije trebao fakultet.