rasprava

Ravnatelj Lukač mora u mirovinu jer ima 40 godina staža

Ravnatelj Lukač mora u mirovinu jer ima 40 godina staža
05.05.2015.
u 09:15
Pogledaj originalni članak

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas će se održati rasprava o tužbi v. d. ravnatelja Federalne uprave policije (FUP) Dragana Lukača da ga se postavi na to mjesto, koju je uputio u siječnju ove godine iako je on ovih dana ispunio sve uvjete za odlazak u mirovinu. Na to su još ranije upozorila trojica protukandidata koja su se natjecala za poziciju ravnatelja policije Svevlad Hoffman, Rasim Hadžić i Mustafa Hujdurović, no Lukač je odlukom Suda nedavno vraćen na poziciju prvog čovjeka Federalne uprave policije gdje praktično obavlja poziciju vršitelja dužnosti ravnatelja.

Trojica umješača

U međuvremenu ostaje otvoreni prijepor oko imenovanja novoga ravnatelja na temelju raspisanog natječaja iz prošle godine, kao i to da se krši Zakon o policijskim službenicima. Aktualni zamjenik ravnatelja FUP-a Ensad Korman uputio je u ožujku dopis koji je dostavljen i Vladi Federacije BiH kako petorica službenika u ovoj policijskoj agenciji moraju po sili zakona u mirovinu. Među osobama koje se navode, u tome dopisu je i aktualni ravnatelj. Prema tvrdnjama upućenih, Lukač je trebao prošloga utorka, 28. travnja 2015., postati umirovljenik, no to se ipak nije dogodilo. Pripadnici policijske struke imaju tzv. beneficirani radni staž i prema tim odredbama, Lukač je trebao biti izvan aktivne službe. Ta činjenica će vjerojatno biti od važnog značaja prigodom rasprave o radno-pravnome statusu samoga Lukača koji je tužio Vladu zašto nije imenovan na poziciju ravnatelja. Hoffman, Hadžić i Hujdurović su tražili da u tome slučaju budu umješači budući da su sami konkurirali za mjesto ravnatelja.

SDP-ov zahtjev

Neovisno povjerenstvo Parlamenta FBiH imenovalo je prošle godine Lukača za ravnatelja policije iako su ostale nedorečene određene odredbe zakona o policijskim službenicima koji je upravo mijenjan u tome razdoblju. U međuvremenu se oglasio SDP BiH koji je zatražio parlamentarnu raspravu o Lukačevu imenovanju. Ova stranka smatra kako bi se njegovim imenovanjem prekršile odredbe zakona o policijskim službenicima, te ga je optužila za montiranje optužnica protiv predsjednika Nermina Nikšića, što je FUP odbacio kao neistinito.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.