traže bolje uvjete

Radnici u pravosuđu imaju od tri 
do šest puta manje plaće od sudaca

Radnici u pravosuđu imaju od tri 
do šest puta manje plaće od sudaca
02.03.2019.
u 19:12
Pogledaj originalni članak

Iz Sindikata pravosuđa Republike Srpske (RS) zatražili su poboljšanje materijalnih uvjeta za radnike zaposlene u pravosudnim institucijama, čija se primanja nisu mijenjala deset godina, osim posljednjeg povećanja za sve radnike u tom bh. entitetu od 30 KM.

Ukazuju da njihove plaće spadaju među najmanje od svih proračunskih korisnika, kao i da su od primanja nositelja pravosudnih dužnosti manja za čak od 3,5 do 6,5 puta.

Iz granskog sindikata u priopćenju ukazuju da su troškovi života u razdoblju od 2008. do 2019. godine, prema službenim podacima, povećani za iznos od 25 do 30 posto.

Kao jedan od četiriju razloga za povećanje primanja navode i to da u pravosudnim institucijama RS-a rade službene osobe s posebno otežanim uvjetima rada (zaposleni u kazneno-popravnim ustanovama i Sudska policija), kao i u ostalim institucijama.

U pravosudnim institucijama RS-a, kako tvrde, nema viška zaposlenih, čak u pojedinim institucijama radi manje administrativnih radnika, dok se obim poslova u posljednjih deset godina, uslijed reforme pravosuđa i uvođenja elektroničke evidencije predmeta, izuzetno povećao.

Sindikat pravosuđa očekuje da se, u svjetlu dobre suradnje i međusobnog razumijevanja, žurno nastave razgovori s predstavnicima Ministarstva pravosuđa RS-a u vezi poboljšanja materijalnih uvjeta za radnike zaposlene u pravosudnim institucijama toga bh. entiteta.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.