SIGURNOSNI SAVJETI

Putujete zrakoplovom, a nosite laptop ili mobitel? Morate ih imati 'napunjene'

Putujete zrakoplovom, a nosite laptop ili mobitel? Morate ih imati 'napunjene'
23.04.2019.
u 20:45
Ne biste smjeli imati tekućine u pakiranjima većima od 100 ml i to do ukupne zapremnine ne veće od jedne litre. Ali problem bi vam mogli stvoriti i spomenuti električni uređaji.
Pogledaj originalni članak

S blagdanom Uskrsa započele su i prve "veće" turističke gužve, a u narednim mjesecima mnogi će otputovati negdje na godišnji odmor. Bez obzira na to putujete li na odmor ili na poslovno putovanje zrakoplovom, zasigurno sa sobom u ručnoj prtljazi nosite i pametni telefon, prijenosno računalo i sl. 

Prije ulaska u zrakoplov putnici moraju proći kroz sigurnosnu kontrolu, što znači i skeniranje i pregled ručne prtljage kako se u zrakoplov ne bi unio neki zabranjeni ili sumnjivi sadržaj.

Ne biste smjeli imati tekućine u pakiranjima većima od 100 ml i to do ukupne zapremnine ne veće od jedne litre. Ali problem bi vam mogli stvoriti i spomenuti električni uređaji. Na stranicama britanskog avioprijevoznika British Airlinesa objavljeni su savjeti kako spakirati ručni prtljagu, odnosno, na što biste kao putnik trebali obratiti pozornost.

Navodi se kako biste svakako trebali imati sve vaše elektroničke uređaje napunjene, odnosno, morate ih uključiti i pokrenuti na zahtjev sigurnosnih djelatnika. To znači, ako ste kroz sigurnosnu kontrolu odlučili proći s praznom baterijom laptopa, možda se nećete moći ukrcati na let.

Pojašnjeno je kako tijekom sigurnosnih provjera djelatnici u zračnoj luci mogu zatražiti da upalite elektronički uređaj kako bi se uvjerili da se u njemu ne skriva neka eksplozivna naprava. Pod posebnom su pozornošću električni uređaji bez baterije i oni koje nosite "prazne". 

Morate biti u mogućnosti dokazati da je uređaj koji imate sa sobom ispravan i da radi ako ne želite da vam bude oduzet ili čak da budete zadržani i spriječeni pri ukrcaju u zrakoplov. 

Godine 2014. US Administration Security Administration (TSA) priopćila je da neće dopustiti mobilne telefone ili druge elektroničke uređaje koje putnici ne mogu upaliti, a putuju u SAD. Putnicima u posjedu takvih uređaja, koje ne mogu uključiti ili pokrenuti na zahtjev sigurnosnog osoblja, bit će zabranjen ukrcaj u zrakoplov na putu prema SAD, a postoji mogućnost i da im takvi uređaju budu oduzeti ili se ponudi da se odvojeno pošalju na destinaciju. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.