Čeka se potvrda američkog Senata

Prvi suradnici tvorca Daytona na ključnim pozicijama State Departmenta za Europu i BiH

Prvi suradnici tvorca Daytona na ključnim pozicijama State Departmenta za Europu i BiH
23.05.2023.
u 21:50
James O’Brien predložen je za prvoga čovjeka u State Departmentu za Europu
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden nagovijestio je kako će nominirati bivšeg američkog izaslanika za Balkan Jamesa O’Briena za pomoćnika državnog tajnika SAD-a za europska i euroazijska pitanja, objavila je Bijela kuća. Taj prijedlog sada čeka potvrdu američkog Senata, piše Večernji list BiH.

O’Brien je bio dio američkog izaslanstva koje je dovelo do zaključenja mirovnoga sporazuma u Daytonu 1995. godine, a nakon toga i dio pregovaračkoga tima koji je posredovao u Rambouilletu između Kosova i Srbije 1999. godine.

Holbrookeov suradnik

Od 2022. godine James O’Brian radi kao šef Ureda za koordinaciju sankcija, u rangu veleposlanika, u State Departmentu. Prema objavi Bijele kuće, O’Brien je ranije služio u dvije američke administracije kao posebni predsjednički izaslanik. Bio je viši savjetnik bivše američke državne tajnice Madeleine Albright i predsjedničkog izaslanika za Balkan. - Vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući europske mirovne pregovore, znanstvene i ekološke sporazume, postsovjetsku tranziciju Rusije i Ukrajine te inicijative za istragu i kazneni progon osoba odgovornih za ratne zločine - navodi se u priopćenju Bijele kuće. Također je predvodio potporu Sjedinjenih Država Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sjedištem u Haagu, koji je pomogao u privođenju pravdi odgovornih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. O’Brien je bio dio istoga tima u vremenu dok je Derek Chollet, aktualni posebni savjetnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena​ obnašao dužnost u Nacionalnoj agenciji za sigurnost pri Bijeloj kući. U pisanju odlične knjige, koja opisuje američku diplomaciju u kombinaciji sa žestokim, vojnim odgovorom, Chollet je portretirao O’Briena kao iznimno mudrog savjetnika koji ga je vodio kroz pisanje rukopisa za knjigu te s drugim američkim dužnosnikom Markom Rameeom dovršiti i proces deklasifikacije povjerljivih dokumenata s kojima je izašao u javnost.

Opisuje i njegovu ulogu s glavnim pregovaračem i tvorcem sporazuma za mir u Daytonu Richardom Holbrookeom​. Sudjelovao je na sastanku koji je prethodio službenom početku pregovora pri dolasku bošnjačkog izaslanstva u New York 28. listopada 1995. godine. - Holbrookeu su se pridružili Roberts Owen i James O’Brien koji je pregledao nacrt Ustava i izborni aneks s Moom Sacirbeyem i Paulom Williamsom, američkim odvjetnikom kojeg je angažirala sarajevska Vlada. Početkom listopada i Amerikanci i Europljani radili su s bošnjačkim pravnim stručnjacima kako bi se bolje pripremili za Dayton. Umjesto da Bošnjaci jednostavno reagiraju na vanjske prijedloge, “Željeli smo da počnu ozbiljnije razmišljati o tome što žele izvan sporazuma”, rekao je američki veleposlanik u BiH John Menzies. Ovaj sastanak trebao je biti konačni poticaj u ovom nastojanju; “očajan pokušaj”, podsjetio se Holbrooke, da Bošnjaci “razmišljaju strateški” o ovim pitanjima. Međutim, Sacirbeyu je najvažnije bilo teško stanje muslimansko-hrvatske federacije, inzistirajući da Sjedinjene Države nešto učine po tome.

Odnosi s Hrvatima

Sacirbeyevi komentari bili su samo najnovije upozorenje o žalosnom stanju ovog saveza. Predsjedniku Clintonu rekao je sam Izetbegović 24. listopada da je Federacija u problemima. I država i obrana. Procjene Ministarstva bile su vrlo pesimistične u pogledu budućnosti entiteta i održivost. “Mirovni sporazum u BiH uklanja jaku taktičku osnovu za [Federacije]”, objašnjeno je u analizi Pentagona. “Čak i s potezima za jačanje Federacije, sumnjam u njegove dugoročne izglede”, upozorio je planer State Departmenta. O’Brien se istaknuo i na vodećoj poziciji za sankcioniranje dužnosnika, posebice s područja Balkana. Nakon što je nedavno Ministarstvo financija SAD-a uvelo sankcije trojici državljana BiH, uključujući tu donedavnog ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, O’Brien je najavio i nova sankcioniranja korumpiranih dužnosnika. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.