Republika Srpska

Prvi put reguliran promet lakih električnih vozila

Prvi put reguliran promet lakih električnih vozila
14.10.2021.
u 15:11
Pogledaj originalni članak

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na putevima, kojima je prvi put u RS-u reguliran promet lakih osobnih električnih vozila, kao što je električni romobil, električni skateboard, hoverboard, i slična vozila.

Ova vozila razvrstavaju se u četiri klase, a predviđeno je da se propisi iz oblasti sigurnosti prometa, kojima je uređeno kretanje pješaka, primjenjuju i na osobe koje koristi lako osobno električno vozilo klase 1 i klase 3, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do šest kilometara na sat.

Osoba koje koristi lako osobno električno vozilo klase 1 i klase 3 obavezno mora posjedovati identifikacijsku potvrdu za lako osobno električno vozilo kojim se kreće, priopćeno je iz Ureda Vlade za odnose sa javnošću.

Propisi iz oblasti sigurnosti prometa kojima je uređen promet bicikala primjenjuju se i na osobe koje koristi lako osobno električno vozilo klase 2 i klase 4, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do 25 kilometara na sat.

Osobe koje koristi lako osobno električno vozilo klase 2 i klase 4 obavezno mora posjedovati identifikacijsku potvrdu za lako osobno električno vozilo kojim se kreće, ima više od 14 godina, posjeduje potvrdu o poznavanju propisa o sigurnosti prometa na putevima ili vozačku dozvolu kojom se dokazuje pravo upravljanja vozilom bilo koje kategorije i za vrijeme vožnje nosi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.

Zakonom su jasnije definirane odredbe koje se odnose na sveobuhvatne analize prometnih nezgoda, kretanje u raskrižjima s kružnim tokovima, nasilnička vožnja, prijevoz životinja u kabini vozila i drugo.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.