Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Prvi put reguliran promet lakih električnih vozila

14. listopada 2021. u 15:11 0 komentara 51 prikaza

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na putevima, kojima je prvi put u RS-u reguliran promet lakih osobnih električnih vozila, kao što je električni romobil, električni skateboard, hoverboard, i slična vozila.

Ova vozila razvrstavaju se u četiri klase, a predviđeno je da se propisi iz oblasti sigurnosti prometa, kojima je uređeno kretanje pješaka, primjenjuju i na osobe koje koristi lako osobno električno vozilo klase 1 i klase 3, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do šest kilometara na sat.

Osoba koje koristi lako osobno električno vozilo klase 1 i klase 3 obavezno mora posjedovati identifikacijsku potvrdu za lako osobno električno vozilo kojim se kreće, priopćeno je iz Ureda Vlade za odnose sa javnošću.

Propisi iz oblasti sigurnosti prometa kojima je uređen promet bicikala primjenjuju se i na osobe koje koristi lako osobno električno vozilo klase 2 i klase 4, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do 25 kilometara na sat.

Osobe koje koristi lako osobno električno vozilo klase 2 i klase 4 obavezno mora posjedovati identifikacijsku potvrdu za lako osobno električno vozilo kojim se kreće, ima više od 14 godina, posjeduje potvrdu o poznavanju propisa o sigurnosti prometa na putevima ili vozačku dozvolu kojom se dokazuje pravo upravljanja vozilom bilo koje kategorije i za vrijeme vožnje nosi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.

Zakonom su jasnije definirane odredbe koje se odnose na sveobuhvatne analize prometnih nezgoda, kretanje u raskrižjima s kružnim tokovima, nasilnička vožnja, prijevoz životinja u kabini vozila i drugo.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.