Znanstveno-stručna konferencija

Prsten postaje središte razvoja hrvatskog gospodarstva u BiH za dugoročni opstanak Hrvata

16.06.2022.
u 19:09
Znanstveno-stručna konferencija "Utjecaj proteklih i trenutačnih globalnih kriza na gospodarska zbivanja u Bosni i Hercegovini", u organizaciji Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten", iznjedrila niz zaključaka
Pogledaj originalni članak

Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten" želi biti središnja točka okupljanja hrvatskih gospodarstvenika u BiH, ključno savjetodavno tijelo i mjesto na kojemu će se razmatrati nove investicije na većinska hrvatska područja u BiH, a poglavito iz gospodarskog sektora Republike Hrvatske, piše Večernji list BiH.

Ovo su samo neke od poruka koje su se mogle čuti na jučer održanoj znanstveno-stručnoj konferenciji "Utjecaj proteklih i trenutačnih globalnih kriza na gospodarska zbivanja u Bosni i Hercegovini" u organizaciji Prstena, a koja je u Vitezu okupila veliki broj dužnosnika iz reda hrvatskoga naroda, gospodarstvenika najvećih hrvatskih kompanija, predstavnika bankarskog sektora, članova ekonomskog vijeća UBHH "Prsten" i rukovodstva navedene udruge.

Pomoć gospodarstvu

Predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten" Svjetlan Stanić naglasio je kako se Prsten na ovaj način želi predstaviti u ovom post COVID razdoblju kao i razmotriti ekonomsku situaciju u svijetlu događaja u Ukrajini.

Želja je, kaže, zacrtati nove pravce, kao i obvezati Ekonomske vijeće da bude na raspolaganju svima.

- A mi kao Prsten želimo biti središnja točka za hrvatske gospodarstvenike u bilo kojem pogledu - poručio je Stanić, naglasivši kako je cilj pomoći u svim segmentima djelovanja, počevši od izazova s kojima se suočavaju, pa do savjeta u budućim investicijama. Prvi govornik na konferenciji bio je Berislav Kutle, direktor Udruge banaka BiH koji se osvrnuo na temu financijskog sustava, odnosno ukupnog stanja u financijskom sektoru u BiH, ali i svijetu, uzimajući u obzir pandemiju, kao i rat u Ukrajini. Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković prezentirao je pak niz informacija iz gospodarskog sektora u Bosni i Hercegovini, kao i odnos u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Republikom Hrvatskom.

Predsjednik Federacije Marinko Čavara tijekom svojega izlaganja osvrnuo se na politički kut, odnosno na pitanje kako politika u tom entitetu gleda na gospodarske teme, a nakon toga nazočnima se obratio i Stanić. U nastavku radnog dijela konferencije održana je platforma na kojoj su postavljana pitanja u vezi s brojnim aktualnim temama iz ekonomskog spektra. Usvojeni su i zaključci, a među njima i onaj koji glasi kako treba donijeti novu politiku poreznog rasterećenja u smislu doprinosa na plaće, uz naglasak kako je sada pravi trenutak.

Također se predlažu i odgode plaćanja državnih i entitetskih davanja za start up kompanije dok ne pokrenu poslovanje, a u cilju stvaranja ambijenta samozapošljavanja, kao i prijedlog stimuliranja zaposlenika isplatom trinaeste i četrnaeste plaće uz rasterećenje gospodarstva tako da navedene dodatne plaće budu neoporezive. Zaključak je i kako bi turizam trebalo promatrati kao izvozni proizvod, a naglašena je i potreba nastavka aktivnosti na vinskoj cesti.

Na konferenciji se mogao čuti i niz korisnih podataka iz tematike vanjskotrgovinske razmjene, počevši od informacije prema kojoj je u 2021., kao i u prvih pet mjeseci ove godine, izvoz nastavio rasti, kao svi pozitivni pokazatelji u nizu gospodarskih grana. Tijekom konferencije moglo se čuti i kako Prsten treba biti središnje mjesto na kojemu će se razmatrati i snažnije ulaganje kompanija iz Republike Hrvatske u područjima koja su naseljena Hrvatima. Drugim riječima, mora se doći u situaciju u kojoj će neke hrvatske kompanije dio svoje proizvodnje prebacivati na područja naseljena Hrvatima u BiH kako bi se na duge staze omogućio održivi ostanak i opstanak hrvatskog naroda.

Aktivna uloga

Prsten kao vodeća gospodarska udruga bosanskohercegovačkih Hrvata ovim je potezom pokazala kako želi preuzeti aktivnu ulogu u procesu oporavka gospodarstva, odnosno suočavanja sa svim izazovima koji stoje na tom putu, a pritom je namjera pozvati sve hrvatske gospodarstvenike u BiH da se uključe, pri čemu će Prsten biti svojevrsno središte informacija gdje će se u svakom trenutku znati što su prednosti ekonomskog razvoja, a gdje leže problemi koje treba rješavati. Cilj je na takav način djelovati prema Vladi Federacije BiH, a napose prema hrvatskim ministrima u izvršnoj vlasti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.