ŠOKANTNI PODATCI

Protiv Bošnjaka od 2005. optužnicu podigao samo jedan tužitelj Bošnjak

Foto: 'zoran grizelj vecernji list vlm'
Protiv Bošnjaka od 2005. optužnicu podigao samo jedan tužitelj Bošnjak
08.11.2013.
u 09:09
Frapantan je podatak do kojeg smo došli, a po kojem je od osnivanja Tužiteljstva BiH prije devet godina, samo jedan tužitelj bošnjačke nacionalnosti podigao optužnicu za ratne zločine protiv nekog Bošnjaka
Pogledaj originalni članak

Iako čelnici državnih pravosudnih institucija ne vole govoriti o utjecaju nacionalne pripadnosti na procesuiranje ratnih zločina, mnogo je pokazatelja koji govore u prilog tvrdnji da selektivan pristup pravdi Suda i Tužiteljstva BiH ima veze s tim koje su nacionalnosti osumnjičeni, ali i suci i tužitelji.

Optužnice bez Bošnjaka

Frapantan je podatak do kojeg smo došli, a po kojem je od osnivanja Tužiteljstva BiH prije devet godina, samo jedan tužitelj bošnjačke nacionalnosti podigao optužnicu za ratne zločine protiv nekog Bošnjaka. Riječ je o tužitelju Dževadu Muratbegoviću koji je za tužitelja u Tužiteljstvu BiH imenovan odlukom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH krajem listopada 2008.. Muratbegović koji je bio vojni tužitelj u Konjicu tijekom rata podigao je optužnicu protiv Besima Muderizovića, Ramiza Avdovića i Ilijuan-Nikoleua Vintilia za ratne zločine protiv civila srpske nacionalnosti u sarajevskoj vojarni “Viktor Bubanj”. Suđenje u ovom slučaju još uvijek traje, a novo ročište je zakazano upravo danas. Još osam tužitelja bošnjačke nacionalnosti radi samo u posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a u drugim odjelima ih je na desetine i skandalozno je da nitko osim tužitelja Muratbegovića nije podigao optužnicu protiv nekog od Bošnjaka koji su počinili ratni zločin. Skandalozni su podatci i jer otkrivaju istinu o ratnim zločinima u BiH - optužuju se Srbi i Hrvati. Ovaj podatak dodatno dobiva na težini ako se zna da je do sada 112 pravomoćnih osuđenika za ratne zločine sankcionirano pred Sudom BiH. O nacionalnoj strukturi osuđenika se ne govori, ali u javnosti, nevladinom sektoru, ali i političkim strukturama, otvoreno se ističe da postoji nesrazmjer u broju osuđenih Srba, Hrvata i Bošnjaka. U izvješću o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih Vlade RS-a prošle godine navodi se podatak po kojem je samo pred Sudom BiH Srbima izrečeno dvostruko više kazni za ratne zločine nego drugima zajedno. Ipak, u odnosu na ukupni udio u populaciji broj osuđenih Hrvata je znatno veći u odnosu na ostale. Srpske i hrvatske udruge nezadovoljne su brojem obrađenih predmeta i sudskih procesa koji se odnose na zločine nad pripadnicima ovih naroda.

Slučajnost ili ne

Teško je vjerovati da je u pitanju slučajnost. Mnogo je vjerojatnije da su točne tvrdnje o postojanju jasnog plana dijela bošnjačke politike koju provodi i Tužiteljstvo BiH da se optužuju uglavnom Srbi i Hrvati.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.