šljiva

Procvala pa opet rodila u listopadu

Procvala pa opet rodila u listopadu
25.10.2018.
u 10:48
Pogledaj originalni članak

Neobično je kako voćka procvjeta polovinom listopada, ali je još veća rijetkost da na njezinim granama rastu plodovi. Upravo se to dogodilo na posjedu Fikreta Trožića u sanskome selu Šehovci u kojem je ovih dana rodila šljiva. Trožić kaže kako već dulji niz godina živi i radi u Švedskoj te da godišnje odmore i slobodno vrijeme koristi kako bi došao u rodni kraj.

- Prije nekoliko dana došao sam kako bih obavio neke poslove i rezidbu voćki, kad sam na stablu šljive uočio behar, a potom sam na više grana zapazio zeleno lišće i već uznapredovale plodove. Nikad nisam vidio ništa slično - kazao je Trožić. Dodaje kako je šljiva ove godine već bila rodila i ne može se načuditi otkuda ponovno plodovi na njoj usred listopada.

- Neki kažu da je sve moguće u vrijeme globalnog zagrijavanja planeta i drugih klimatskih promjena. Neki vjeruju u narodne predaje koje kažu da je, kad stablo šljive procvjeta u listopadu, to znak jake i hladne zime, kaže Trožić.

Biolozi, pak, kažu kako je u pitanju vegetativni poremećaj kod voćaka, koje se često dezorijentiraju uslijed neobičnih vremenskih prilika koje ne priliče određenom godišnjem dobu. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.