šljiva

Procvala pa opet rodila u listopadu

25.10.2018.
u 10:48

Neobično je kako voćka procvjeta polovinom listopada, ali je još veća rijetkost da na njezinim granama rastu plodovi. Upravo se to dogodilo na posjedu Fikreta Trožića u sanskome selu Šehovci u kojem je ovih dana rodila šljiva. Trožić kaže kako već dulji niz godina živi i radi u Švedskoj te da godišnje odmore i slobodno vrijeme koristi kako bi došao u rodni kraj.

- Prije nekoliko dana došao sam kako bih obavio neke poslove i rezidbu voćki, kad sam na stablu šljive uočio behar, a potom sam na više grana zapazio zeleno lišće i već uznapredovale plodove. Nikad nisam vidio ništa slično - kazao je Trožić. Dodaje kako je šljiva ove godine već bila rodila i ne može se načuditi otkuda ponovno plodovi na njoj usred listopada.

- Neki kažu da je sve moguće u vrijeme globalnog zagrijavanja planeta i drugih klimatskih promjena. Neki vjeruju u narodne predaje koje kažu da je, kad stablo šljive procvjeta u listopadu, to znak jake i hladne zime, kaže Trožić.

Biolozi, pak, kažu kako je u pitanju vegetativni poremećaj kod voćaka, koje se često dezorijentiraju uslijed neobičnih vremenskih prilika koje ne priliče određenom godišnjem dobu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?