Dom naroda Parlamenta FBiH

Prioriteti su jačanje društvene stabilnosti i europske integracije

Prioriteti su jačanje društvene stabilnosti i europske integracije
04.03.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Izaslanici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jučer su na sjednici, uz ostalo, usvojili program rada Vlade Federacije BiH za 2016. godinu. Usvajanju programa rada Vlade prethodila je rasprava o pitanjima iz različitih resora koji su u nadležnosti federalnih ministarstava, piše Večernji list BiH. Pojedini izaslanici iznijeli su i zamjerke na način izvještavanja Parlamenta o radu Vlade.

Ambiciozan plan Vlade

“Mi ovdje možemo pričati koliko hoćemo, pa i o tomu je li plan rada Vlade u ovoj godini dobar ili nije. Osobno mislim da je on vrlo ambiciozan. Od Parlamenta očekujemo potporu provedbi plana čiji je osnovni cilj ubrzati razvoj Federacije BiH”, istaknula je nakon rasprave Jelka Milićević, dopredsjednica Vlade FBiH i ministrica financija. Fadil Novalić, predsjednik Vlade, izostanak sa sjednice na kojoj je usvojen program rada Vlade FBiH opravdao je osobnim razlozima. Usvojeni program rada Vlade FBiH za 2016. godinu rađen je na temelju programa rada Vlade FBiH za mandatno razdoblje 2015. - 2018. godine, Reformske agende za BiH za razdoblje 2015. - 2018., koju su usvojile sve vlade u BiH te godišnjih planova rada federalnih ministarstava . Njime su definirani strateški ciljevi, programi i aktivnosti koje će u ovoj godini raditi federalna ministarstva. Strateški ciljevi i programi koje Vlada planira provesti u 2016. godini vezani su za daljnje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje proračunske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne, energetske i okolišne infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, jačanje suradnje s organizacijama civilnog društva, zaštitu od diskriminacije te jačanje regionalne suradnje i koordinacije između županija. Prioriteti Vlade FBiH u 2016. godini će biti usmjereni na projekte intenziviranja gospodarskog razvoja, jačanja unutarnje društvene stabilnosti Federacije BiH i jačanja vladavine prava, kao i iniciranje i provedbu reformi usklađenih s potrebama Bosne i Hercegovine, te u suradnji s drugim razinama vlasti u BiH treba raditi na euroatlantskim integracijama u cilju osiguranja dugoročno održivog i stabilnog sustava koji će FBiH učiniti konkurentnijom.

Zakon o riznici

Izaslanici u Domu naroda na istoj su sjednici usvojili prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju te prijedlog zakona o riznici. U obliku nacrta potporu su dobila sljedeća zakonska rješenja - zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, zakon o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa, Zakon o državljanstvu, izmjene i dopune Zakona o arhivskoj građi, Zakon o izmjenama i dopunama, Zakona o leasingu, Zakon o povjeravanju javnih ovlasti auto-moto klubovima, Zakon o slobodi pristupa informacijama, Zakon o dopuni, Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama te Zakon o kemikalijama.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.