izvješće

Prijevare i utaje poreza odnijele 15 milijuna iz proračuna

Foto: Miroslav Flego
Prijevare i utaje poreza odnijele 15 milijuna iz proračuna
05.03.2015.
u 09:46
krijumčarenje robe autobusima i čamcima samo su neki od načina zaobilaženja zakona
Pogledaj originalni članak

Proračun institucija BiH oštećen je u 2014. godini poreznim utajama i carinskim prijevarama za više od 15 milijuna maraka, a malverzacije s PDV-om, krijumčarenje robe autobusima i čamcima i zloupotreba brze pošte samo su neki od načina kojima su prevaranti uspjeli zaobići zakone, objavio je “Glas Srpske”.
Modaliteti prijevara
U UNO BiH, u čijem su izvješću o radu za 2014. godinu sažeti podaci o poreznim i carinskim prijevarama, kažu kako surađuju sa svim institucijama u BiH kako bi presjekli puteve krijumčarenja te da to daje rezultate. S tim u vezi tužiteljima su podnijeli 56 izvješća o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima, 13 informacija, sedam dopuna izvješća i pet obavijesti. Uočeni su brojni modaliteti prijevara koji se povezuju s malverzacijama s PDV-om. Zaobilaženjem zakonskih odredaba uočeno je izbjegavanje obvezne registracije u sustav PDV-a, neevidentiranje vrijednosti robe i plaćenog PDV-a pri uvozu u carinsko područje BiH, te neprikazivanje stvarno ostvarenog prometa u PDV prijavama prilikom prodaje robe na internetu, a krijumčarena je u autobusima i čamcima - osobito preko nelegalnih graničnih prijelaza. Ti putevi uglavnom su bili rezervirani za duhan, duhanske prerađevine i stoku.
Zloupotreba brze pošte
Proračun su oštetili i vozači sipajući lož-ulje u spremnike iako je to zabranjeno zakonom. Prijevare su uočene i korištenjem brze pošte. “Fizičke osobe koriste usluge brze pošte za prijenos duhana koji nije obilježen propisanim trošarinskim markicama, odnosno za koji ne posjeduju odgovarajući prateću dokumentaciju, niti su registrirani za obavljanje te djelatnosti”, istaknuli su u UNO za “Glas Srpske”. Službenici UNO-a su u 2014. godini izdali 10.119 prekršajnih naloga i podnijeli 517 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz oblasti neizravnih poreza i privremeno oduzeli robu vrijednu oko 4,74 milijuna KM. Radna skupina, odnosno tim u kojem su angažirani službenici UNO i Tužiteljstva BiH proveo je niz akcija u kojima je samo u akciji “Meso” u kontroli 45 obveznika neizravnih poreza utvrđeno kako trebaju platiti dodatnih 6,31 milijun KM.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.